Szombaton tartják a demokraták harmadik előválasztását, ezért nem szavazhatnak a sábátot tartó demokrata szavazók.

Nevadában Hillary Clintont tartják a favoritnak a zsidó származású vermonti szenátor, Bernie Sanders ellenében. A szervezők azt nyilatkozták, hogy azért lesz szombaton az esemény, mert úgy gondolták, ez a legkényelmesebb időpont a jelölőgyűlés résztvevőinek. Más államokban úgy oldották meg a problémát, hogy a zsidók és a szombatot szintén tartó hetednapi adventisták távszavazhattak, nem kellett a helyszínen megjelenniük személyesen. Nevadában ezzel a lehetőséggel csak a katonai szolgálatukat töltők élhetnek. 

Az Anti-Defamation League nevadai regionális igazgatója megdöbbenésének adott hangot az eset kapcsán. Kifejtette, hogy ez ellentétes a vallásszabadság elveivel, tisztességtelen dolog valakit korlátozni jogai gyakorlásában a vallása miatt. Arra szólítják fel a pártvezetést, hogy vizsgálja fölül a döntést – írja cikkében a forward.com.

A becslések szerint Nevadában több mint 73 ezer zsidó él, azt nem tudni, hogy közülük hányan regisztrált demokrata szavazók, vagy olyanok, akik tartják a szombatot.

A republikánusok február 23-án, kedden tartják a szavazást.

 

Kép: people.com