Az egyiptomi Oktatási Minisztérium által bevezetett új tantárgy törzsanyagát azok az értékek és szövegek képezik, melyek a zsidóságban, az iszlámban és a kereszténységben ugyanazt jelentik. Ennek értelmében a történelem során először lesz az egyiptomi diákoknak lehetőségük arra, hogy az iskolákban zsidó szövegeket is tanulmányozzanak.

„Az, hogy az Oktatási Minisztérium hozzájárult ahhoz, hogy a három vallás által közösen vallott értékekről szóló tantárgyat bevezessék, igazolja azt, hogy az állam számára mennyire fontos, hogy a tolerancia és a testvériség értékét hirdesse” – mondta Kamal Amer, a Nemzeti Biztonsági Tanács feje. Hozzátette továbbá: „A három vallásnak vannak olyan közös értékei, melyeket a diákoknak feltétlenül tanulmányozniuk kell annak érdekében, hogy szembeszállhassanak a szélsőségesek valamint az eretnekek által terjesztett gondolatokkal, melyeket bizonyos csoportok terjesztenek a társadalomban… Abdel Fattah al-Sisi elnök nagyon szeretné megtanítani a fiataloknak a mások iránti tisztelet, a tolerancia, valamint a vallásos fanatizmus, illetve szélsőségesség elutasításának értékét. Ezért döntött úgy az Oktatási Minisztérium, hogy a közös értékeket tanítani fogja az iskolákban.”

A parlamenti előterjesztést követően február közepén fogadta el a minisztérium a döntést. Az újonnan bevezetett tárgyat az illetékesek olyannyira fontosnak tartják, hogy még a bizonyítványba is belekerül majd az értékelés, holott a vallásos tárgyakat általában nem számítják bele az elért eredményekbe.

Farid el-Bajadi, a Védelmi és Nemzeti Biztonsági Tanács tagja, egyben a törvényjavaslat egyik szerzője elmondta: „Döntésünknek kiemelt jelentősége lesz abba, hogy olyan alapvető értékeket népszerűsítsünk, melyek a szélsőségesség és a gyűlölet elutasítására tanítanak.” El-Bajadi arra is felszólította az illetékeseket, hogy ezzel párhuzamosan vegyék ki az iszlám vallásos szövegeit az olyan tantárgyak tananyagából, mint például az arab nyelv: „Amikor vallásos szövegeket tanítunk hozzájuk nem kapcsolódó tárgyakon keresztül, akkor előfordulhat, hogy a tanárok szélsőséges, vagy felforgató módon értelmezik azokat.” Ezt már számos tanulmány is biztosította, mondta.

zsido.com

Forrás: JPost