Novemberben először soroznak be nőket az izraeli légierő elit kutató-mentő egységébe, a 669-es kutató- és mentőegységbe – jelentette az  Izraeli Védelmi Erők(IDF) szóvivője. A női újoncok különböző fizikai és mentális szűréseken fognak átesni, hogy harci feladatokat is elláthassanak az elit egységnél – számol be a Neokohn.

Az alakulat egészen az év elejéig zárva volt a nők előtt, amikor is az IDF vezérkari főnöke jóváhagyta a jelentkezésüket.

A 669-es egységnél évente egyszer sorra kerülő szűréseket az aktuális műveleti követelményeknek megfelelően végzik el, amelyeket a főorvos, a gyalogsági és ejtőernyős főtiszt és az IAF 7. szárnyának különleges erőkre szakosodott részlege határoz meg. Minden kadétnak meg kell felelnie a műveleti feltételeknek a kiképzés során is, annak érdekében, hogy az egység továbbra is megfeleljen a feladatainak és az egységben szolgáló katonák számára előírt képességeknek.

Azok az újoncok, akik nem mennek át a szűrésen, jelentkezhetnek más harci szerepkörökbe, ahol már most is szolgálhatnak nők. 2016-ban már más nők is csatlakozhattak a 669-es egységhez, de csak nem-harcoló beosztásokba.

Az IDF 669-es elit légi harci, kutató és mentőegysége az IDF négy különleges alakulatának egyike. Bár átlagosan több mint 1200 kadét jelentkezik az egységbe, csak egy kis hányaduk végzi el a 18 hónapos kiképzést.

 

Megszakítás