Újítsuk meg a szövetséget!

Az elmúlt negyven esztendőben a magyarországi zsidóság nagy része szerződésszegővé vált. Az ateista diktatúra kényszerítő körülményei közepette ‑ és nem utolsósorban a vészkorszakból fennmaradt félelmek hatására ‑ önhibájukon kívül a lehető legkisebbre csökkent azoknak a zsidóknak a száma, akik csatlakoztak Ábrahám Szövetségéhez. Felnőtt egy zsidó nemzedék, amelynek körülbelül kilencven százaléka a szerződésszegés szörnyű ódiumát viseli.

Most, hogy megszűnt a kiváltó ok, és a bukott diktatúra romjain kivirágzott a vallásszabadság, meg kell szűnnie az okozatnak is. Minden zsidó szülő joga és kötelessége felújítani a szövetséget, és körülmetéltetni fiúgyermekeit: nemcsak az újszülötteket, hanem azokat is, akiknél ezt annak idején elmulasztották.

A csecsemők körülmetélését Herzog László, az ortodox hitközség főtitkára végzi, az egyetlen, hagyományosan kiképzett magyarországi mohél. Felnőtteknek orvossal kell elvégeztetniük a “műtétet”; a hitközség rabbiságán írásbeli vagy szóbeli igazolást kell kérni arról, hogy az illető zsidó, majd dr. Löwyhez kell fordulni, aki a Szeretetkórházban, kulturált körülmények között helyi érzéstelenítéssel, teljesen fájdalommentesen korrigálja a mulasztást.

brit milá ‑ Ábrahám Szövetsége ‑ a zsidó nép egyik legsarkalatosabb tétele. Minden zsidónak, akinél ezt gyermekkorában elmulasztották, személyes kötelessége magát körülmetéltetni. A rabbiknak kötelességük ezt elősegíteni. Be kell bizonyítanunk magunk és a világ előtt, hogy nem vagyunk szerződésszegők!

A szerkesztő

Megjelent: Egység Magazin 1. évfolyam 3. szám – 2014. július 23.