Ha már a 3000 adag sólet elfogyott, akkor egy kis szellemi táplálék is terítékre kerülhet, hiszen a sólet nem csak bab és gersli. Íme 10 tény a kóserságról.

 

 

 

  1. A közhiedelem szerint a kóser azt jelenti, hogy tiszta. Valójában azt jelenti, hogy megfelelő, a vallási előírásokkal összhangban álló. Minden élelmiszer, amely ezeknek az előírásoknak megfelel, alkalmas a fogyasztásra. Ebben az értelemben nyugodtan mondhatjuk, hogy a kóser tisztát jelent.
  2. Mit és hogyan? – ezekre a kérdésekre adnak választ a kóserság szabályai, amelyek pontosan megmondják milyen állatokat lehet megenni, hogyan kell őket feldolgozni és elkészíteni. Az utóbbiak – például az állat előírásszerű levágására és kivéreztetésére vonatkozók – éppen annyira fontos szabályok, mint azok, amelyek az ehető állatok fajtáit sorolják fel.
  3. A Biblia szerint csak azokat a négylábúakat szabad megenni, amelyeknek hasított patájuk van és kérődznek. A birka, a marha, a kecske és a szarvas ide tartozik, azaz kóser. A sertés és a ló viszont tiltott. Az előbbi megkötés kizárja a ragadozókat, a rágcsálókat, a hüllőket, így többek között az oroszlánt, a nyulat és a kígyót. A kétéltűek és a rovarok is tiltottak.
  4. A vízben élő állatok közül azok fogyaszthatók, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van. Tehát a ponty kóser, a kagyló vagy a polip nem. Ami a madarakat illeti: nem szabad megenni a ragadozókat és a dögevőket. A csirke és a pulyka viszont kóser.
  5. A kóser állatok is csak akkor ehetők meg, ha kóser módon dolgozzák fel őket. Ez mindenekelőtt a sakterre, azaz a rituális vágására vonatkozik. A Tóra tiltja minden olyan élőlény fogyasztását, amely elpusztult, vagy nem rituális vágás útján ölték meg. A kóser vágás célja, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatnak, és minél több vért távolítsanak el belőle.
  6. A megfelelő vágáshoz hibátlan pengéjű kés szükséges. A kóser mészáros dolga a tiltott zsiradékok, inak, a belső részekben maradt erek, szennyeződések eltávolítása, valamint a hús teljes vértelenítése. Mindezek a munkák képzettséget kívánnak. A kóser hentes üzlete rabbisági felügyelet alatt áll.
  7. Az Írásban három helyen szereplő „ne főzd a gödölyét anyjának tejében” parancsolatból származik a hús és tej vegyítésének tilalma. A húsos és a tejes ételeket nem szabad ugyanabban az edényben készíteni, illetve tálalni – még különböző időpontokban sem. Ezért kell elkülöníteni a húsos és tejes ételek főzéséhez és elfogyasztásához használt edényeket és tányérokat. Szokás megjelölni őket, vagy más-más színűeket használni.
  8. Párvénak mondjuk azt az ételt, amelyik sem húst, sem tejet nem tartalmaz. Ide tartozik minden, ami a földből terem: a zöldségek, gyümölcsök, a kávé, a fűszerek, valamint a cukor és a só. De párvénak számít minden kóser hal, a tojás és a vegyi úton előállított élelmiszer. A párve ételeket mind a húsos, mind a tejes ételekkel lehet együtt készíteni és fogyasztani.
  9. A húsos étel után néhány órán át nem szabad tejest enni. Mivel a tej gyorsabban szívódik fel, ezért tejes étel után fél órát kell várni, mielőtt húst eszünk.
  10. Tréflinek nevezzük azokat az ételeket és edényeket, amelyek nem felelnek meg ezeknek a szabályoknak. Minden olyan edény, amelyben nem kóser élelmiszer főztek, tréflivé válik. Ilyen edényből még a kóser étel elfogyasztása is tilos. Az ilyen edények egy részét újból kóserrá lehet tenni, ez a „kaserolás”.

 

 

 

Megszakítás