Jan Zwardendijk több ezer zsidó életét mentette meg a holokauszt során. Tevékenységért azonban büntetést kapott hazájától.

Zwardendijk a holland Philips vállalat litvániai egységének igazgatója volt, majd 1940 júliusában, nem sokkal a Vörös Hadsereg baltikumi inváziója után, Hollandia konzuljává nevezték ki.

A bolsevik terrortól tartva nagyon sok zsidó megpróbálta elhagyni az országot, ahová a német megszállás alatt álló Lengyelországból már sok ezer menekült is érkezett korábban. Zwardendijk holland vízumot biztosított számukra, amellyel a Hollandiához tartozó karibi szigetet, Curacaót akarták elérni a menekülők. E vízumok segítségével sokan japán átutazó vízumhoz és szovjet kilépési engedélyhez is hozzájutottak. Curacao szigetére végül egyikük sem jutott el, de sokan beléphettek szabad országokba, illetve a kínai Sanghajba, ahol a háború végéig biztonságban élhettek. Miután a Szovjetunió bekebelezte Litvániát, Zwardendijk kénytelen volt bezárni a kaunasi konzulátust, majd 1940 augusztusában visszatért Hollandiába, a Philips céghez.

Zwardendijk tevékenységével nem csak saját, hanem a német megszállás alatt álló Hollandiában élő családtagjai életét is veszélyeztette.

Mivel Zwardendijk nem tájékoztatta feletteseit életmentő akciójáról, hazatérte után a Külügyminisztérium megrovásban részesítette. A fejmosást nem mástól, mint Joseph Lunstól, a NATO későbbi parancsnokától kapta, aki abban az időben a holland Külügyminisztérium egyik vezető beosztású tisztségviselője volt.

Zwardendijk 1976-ben elhunyt. A történet nemrégiben vált közismertté, miután egy új könyv jelent meg az életéről, amely foglalkozik többek közt ezzel a szégyenletes epizóddal is. A hős gyermeki elmondták, hogy apjukat nagyon bántotta a Külügyminisztérium eljárása. Kissé megkésve, de a minisztérium végül bocsánatot kért a meghurcolt zsidómentő családjától.

„Elfogadhatatlan, hogy ez megtörténhetett. Jan Zwardendijk elismerést és kitüntetést is kapott hősiességéért, igaz sajnálatos módon csak a kilencvenes években” – mondta a jelenlegi holland külügyminiszter, Stef Blok. Wilhelm-Alexander, Hollandia uralkodója telefonon beszélt Zwardendijk gyermekeivel, és kifejezte nagyrabecsülését apjuk életmentő tevékenysége miatt.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás