Willem-Alexander holland király és Litvánia elnöke közösen leplezett le egy különleges fényinstallációt, mellyel egy több mint 2000 zsidó életét megmentő dán diplomatának állítottak emléket.

A multimédiás eszközöket felvonultató alkotás Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában kapott helyet, és a Jan Zwardendijk által megmentett életeket szimbolizálja.

“Nagyon büszke vagyok erre az emlékműre, mely egy olyan csendes hős előtt tiszteleg, aki sohasem dicsekedett azzal, hogy mennyi emberi életet mentett meg” – mondta Dalia Grzbauskaide, Litvánia elnöke. “Hollandia és Litvánia egyaránt büszke rá.  Közel 2500 zsidót mentett meg, kockára téve a saját életét”- tette hozzá.

Zwardendijk a Philips vállalat litvániai egységének igazgatója volt, majd 1940 júliusában, nem sokkal a Vörös Hadsereg baltikumi inváziója után, Hollandia konzuljává nevezték ki.

A bolsevik terrortól tartva nagyon sok zsidó próbálta elhagyni az országot, ahová már sok ezer menekült is érkezett korábban, a német megszállás alatt álló Lengyelországból. Zwardendijk holland vízumot biztosított számukra, mellyel a Hollandiához tartozó karibi szigetet, Curacaót akarták elérni a menekülők. E vízumok segítségével sokan japán átutazó vízumhoz és szovjet kilépési engedélyhez is hozzájutottak. Curacao szigetére végül egyikük sem jutott el, de sokan beléphettek szabad országokba, illetve a kínai Sanghajba, ahol a háború végéig biztonságban élhettek.

Miután a Szovjetunió bekebelezte Litvániát, Zwardendijk kénytelen volt bezárni a kaunasi konzulátust, majd 1940 augusztusában visszatért Hollandiába, a Philips céghez.

Rob, Jan Zwardendijk fia szintén részt vett az emlékmű-avatáson. Elmondta, hogy apja sohasem beszélt arról, hogy zsidó életeket mentett meg a háborús során, bátor tettét nem tekintette különlegesnek.

A Litvániában maradt zsidók közül nem sokan élték túl a háborút. A 200 000 fős közösség több mit 90%-a elpusztult az ország 1941 és 1944 között tartó német megszállása idején. Ma mindössze 3000 zsidó él Litvániában.

Jan Zwardendijk 1977-ben megkapta a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet “Népek Igaza” kitüntetését.

zsido.com

Forrás: Arutz7