A CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózata két és fél éve segíti a rászoruló gyermekek szerető családba való helyezését, ennek a fontosságára szeretnénk most felhívni olvasóink figyelmét cikkünk segítségével. Kendeh K. Johannával a CEDEK Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetőjével és Szilágyi Nórával, a CEDEK vezetőjével beszélgettünk.

Mikor alakult meg a CEDEK Nevelőszülői Hálózat?

SzN: Ma Magyarországon a gyermekek mintegy egy százaléka él állami gondozásban, ami nagyságrendileg 23 000 fiatalt jelent. Megalakulásunk óta támogatunk gyermekotthonokat, azonban úgy éreztük, többet is tehetünk a gyermekekért, ezért 2020. január 1-én létrejött a CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózata. A Pest megyében élő nevelőszülők és gyermekek létszáma folyamatosan növekszik, illetve a 2021-es évben már csatlakozott hozzánk Tolna mellett Somogy és Heves megye is.

Kiből válhat nevelőszülő?

KJ: A nevelőszülőnek büntetlen előéletűnek és cselekvőképesnek kell lennie, aki rendelkezik a szükséges alkalmassági vizsgálattal, illetve a nevelőszülői tanfolyam elvégzését tanúsítvánnyal tudja igazolni. Továbbá a legfontosabb feltételek: stabil háttér, biztos otthon és őszinte, szívből jövő elköteleződés. Fontos szempont, hogy a nevelőszülő feleljen meg a törvényi előírásoknak is, 24 évesénél idősebbnek kell lennie. Nagyon fontos a korkülönbség a nevelt gyermek és a nevelőszülő között, ami minimum 18, maximum 50 év lehet. 

Hogyan válik valaki nevelőszülővé?

KJ: Először is, aki nevelőszülő szeretne lenni, annak a nevelőszülői hálózathoz kell jelentkeznie. Ezzel a kapcsolatfelvétellel indul el az úton. A jelentkezést követően a jelentkező alkalmasságát vizsgálják és eldöntik, hogy ő maga és környezete, személyiségében, egészségben és szociális tekintetben alkalmas-e a nevelőszülői tevekénység folytatására. Továbbá folyamatos kepézést biztosítunk azoknak, akik ezt a gyönyörű hivatást választják. Mind a gyermekeknek, mind a nevelőszülőknek, biztos hátteret nyújt a Szeretetszolgálat.

Hány gyermeket fogadhat magához egy család?

KJ: Egy család a saját, kiskorú gyermekeikkel együtt hat gyermeket nevelhet. Ha nincsen kiskorú gyermek a családban, akkor összesen öt gyermeket fogadhat.

Meddig maradhat egy gyermek a családnál, utána mi történik vele?

KJ: A nevelésbe vett gyermek átmenetileg tartózkodik a nevelőszülői családban. Vannak olyan szerencsés esetek, amikor a vérszerinti család képes megoldani azt a problémát, amiért kiemelték a gyermeket. Ilyenkor a szakemberekkel együttműködve hazagondozzák a gyermeket. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a család nem tudja teljesíteni azokat a feltételeket, amik a hazakerüléshez szükségesek. Ilyenkor a gyermek nevelésben marad nagykorúságáig. Sok olyan történetről tudunk, ahol a nevelőszülői család kísérte a gyermeket az oltárhoz, vagy jelen volt a diplomaosztó ünnepségen. Előfordulnak olyan esetek is, ahol a vérszerinti család nemcsak nem tesz semmit a hazakerülés érdekében, de nem is tart kapcsolatot a gyermekkel. Ezek azok a gyermekek, akik örökebfogadhatók lesznek.

Kap támogatást a befogadócsalád?

KJ: A nevelőszülő foglalkoztatási jogviszonyban, munkaként végzi hivatását. Ezért fizetést kap. A gyermek ellátásához ún. ellátmányt kap az államtól. A nevelőszülői hálózatok egyéb pénzbeli és természetbeni támogatással segítik a nevelőszülőket és a gyermekeket. A CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózata ilyenkor például anyagilag támogatja a beiskolázást. Amikor egy új gyermek érkezik a hálózatba, akkor szintén anyagilag támogatjuk a nevelőszülő kollégánkat. A szeretetszolgálat Adományboltja révén sok eszközzel, ruhával és igényre szabott tárgyi támogatással tudjuk segíteni a nevelőszülőket.

Nevelőszülői hálózatunk munkatársai segítségével, közvetítésével a rászoruló, vérszeriniti szülők kaphatnak segítséget az Adománybolt és a Népkonyha szolgáltatásainak igénybevételével.

Választhat a család, hogy kit fogadnak be?

KJ: Igen. Hogy kit fogad be a család az a közös munka egyik legfontosabb kérdése. Illik-e a gyermek a családba, illik-e a család a gyermekhez? Ezt sok esetben nehéz eldönteni a kezdetekkor rendelkezésre álló információkból. A nevelőszülők ezekből az információkból dönthetnek. Szeretnének ismerkedni a gyermekkel vagy, ha erre nincs mód, akkor a kapott információk alapján vállalják-e őt ismeretlenül is. Törekszünk arra, hogy ahol lehet, legyen lehetőség a barátkozásra, az ismerkedésre.

Hogyan veheti fel valaki a kapcsolatot a CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózatával?

SzN: Kereshetnek minket Facebookon, hívhatnak telefonon +36 20 294-0641 és levélben is írhatnak nekünk. 

Válaszoljon helyesen a kérdésekre és nyerjen egy ajándékot a CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózatának munkatársaitól!

Results

-

#1. Ön szerint mivel foglalkozik egy nevelőszülői hálózat?

#2. Tudja mivel foglalkozik egy nevelőszülő?

#3. Hány gyermek él ma hazánkban „állami gondozásban”?

#4. Hány nevelőszülő dolgozik ma Magyarországon?

#5. Hány megyében van jelen a CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózata?

Befejezés

 

Ha kitölti a kvízt és helyesen válaszol a kérdésekre, a CEDEK Szeretetszolgálat Nevelőszülői Hálózata munkatársai ajándékkal jutalmazzák. A helyes kvízről egy képernyőfotót kell küldeni levélben a neveloszulo@cedek.hu címre.