Heti izraeli hírösszefoglaló.

Izraelbe érkezett John Bolton, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadója. Elsősorban a Trump elnök által beharangozott szíriai csapatkivonásról, az Irán jelentette veszélyről és a libanoni határnál kialakult feszültségről folytat tárgyalásokat izraeli kollégáival.

Bolton ellátogatott a Siratófalhoz, ahová David Friedman, az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövete és Mordecháj Eliáv rabbi kísérte el. Izraelben sokan azt remélték, hogy Bolton végre feltárja a régóta emlegetett, ám ez idáig titokban tartott Trump-féle izraeli-palesztin béketerv részleteit. A nagykövet azonban kijelentette, hogy ennek még nem jött el az ideje, egyfelől az izraeli választások közelsége, másfelől a jelenlegi rámállái vezetés teljesen elutasító hozzáállása miatt.

Egy kiszivárgott jelentés szerint a béketerv önálló államot ajánlana a palesztinoknak a Gáza-övezetben, ám nem korlátoznák az izraeli jelenlétet Júdeában és Somronban. Az autonóm palesztin városokban élők is megkapnák a palesztin állampolgárságot, de nem teremtenének összefüggő területet a számukra. A béketerv jelentős nemzetközi segélycsomaggal, illetve gázai nemzetközi repülőtérrel és kikötővel indítaná be a palesztin gazdaságot. A biztonsági ellenőrzés megkönnyítése miatt elképzelhető, hogy a légi- és tengeri kikötőt nem a szárazföldön, hanem a gázai partoktól néhány kilométerre, egy mesterséges szigeten építenék meg. Az amerikaiak nem reagáltak az információra.

Bolton a Siratófalnál

Sztrájk jöhet a terroristák miatt

Megelégelték az életveszélyes munkakörülményeket az Egged busztársaság sofőrjei, miután palesztin terroristák ismét tüzet nyitottak egy autóbuszra, és ezért sztrájkot hirdettek. Szombat éjjel a Jeruzsálem és Bét Él között közlekedő 140-es járatra lőttek rá többször Rámállá közelében. A lövedékek a szélvédőn át hatoltak be a járműbe, de szerencsére senkit sem találtak el. A szétrepülő üvegszilánkoktól a sofőr könnyebben megsérült. A hadsereg átfésülte a környékbeli arab településeket, és több helyen összecsaptak a rájuk támadó helyiekkel. Egyelőre nem akadtak a tettesek nyomára.

Az Egged társaság buszvezetői megoldást követeltek a testi épségüket veszélyeztető, hónapok óta tartó terrorhullámra, amely elsősorban a 60-as főútnak a fővárostól északra vezető szakaszán jelentős. Korábban a Bét-Él felé közlekedő járatokon kizárólag golyóálló buszokat állítottak szolgálatba, de néhány évvel ezelőtt – a „biztonsági helyzet javulására” hivatkozva – hagyományos buszokra cserélték azokat. A leginkább terrornak kitett járatokon (Hevron és Sechem környékén) továbbra is golyóálló buszok közlekednek.

„Ez már a második eset két hónap alatt, hogy ezt a járatot fegyveres támadás éri. A biztonsági erők újraírták a golyóálló buszokra jogosult járatok listáját, és a korábbi Bét-Él közeli támadás után sem változtatták meg azt. Többször felhívtuk a figyelmet a páncélozott járművek szükségességére, de nem hallgatnak ránk” – mondta Ráed Mesál, az Egged autóbuszvezető-szakszervezetének elnöke.

Az Egged Izrael legnagyobb tömegközlekedési vállalata, Jeruzsálemben és környékén, a tengerparti régió több városában, továbbá Júdeában és Somronban üzemeltet járatokat, így egy sztrájk több millió ember életét nehezítené meg.

A 140-es járat

Távozik a Kneszet legszélsőségesebb képviselője

A közelgő választások előtt az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista több képviselője közölte, hogy áprilisban már nem szállnak újra ringbe. Először a frakció egyetlen zsidó tagja, a kommunista Dov Khenin jelentette be, hogy több mint tíz év után búcsút mond a Kneszetnek és „alulról igyekszik megváltoztatni az országot”.

Ezt követően a talán legtöbb botrányt okozó Hánin Zoábi jelezte, hogy nem méretteti meg magát. Zoábi nem rejtette véka alá, hogy Izrael megszüntetéséért küzd, védelmébe vette a terroristákat, sőt, ő maga is többször vett részt erőszakos megmozdulásokon. Ott volt a hivatalosan békeaktivistákat, a gyakorlatban terroristákat szállító Navi Marmara török hajó fedélzetén, ahol vascsövekkel, késekkel és baltákkal támadtak az izraeli parti őrség fedélzetre lépő tagjaira, többször inzultált tüntetésekre felügyelő rendőröket, és gyakran elzarándokolt a biztonsági erők által semlegesített terroristákat gyászoló arab családokhoz a Palesztin Autonómia területén. 

Bejelentését kitörő örömmel fogadta számos politikus, jobb- és balodalon egyaránt. Ávigdor Lieberman, volt védelmi miniszter sok sikert kívánt az „ötödik hadoszlop vezetőjének, Gázában vagy Bejrútban”. Ofir Ákunisz tudományügyi miniszter szerint „Zoábit már hat évvel ezelőtt ki kellett volna tiltani a Kneszetből”. A 2013-as választások előtt ez majdnem bekövetkezett, amikor a központi választási tanács megtiltotta a radikálisan Izrael-ellenes Bálád párt indulását, ám a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette határozatukat.

Joel Hászon a baloldali Hátnuá pártból így fogalmazott: „Zoábi volt a Kneszet legszélsőségesebb tagja, még az arabok szemében is. Mindent megtett a békés együttélés ellen, és legitimálni próbálta a terrorizmust. Ideje volt, hogy távozzon. A jövőben nyilván jobban meggondolja, hogy mit tesz, ha már nem lesz képviselői immunitása”.

Méráv Ben-Ári, a centrista Kulánu politikusa sem hullatott könnyeket Zoábi távozása miatt. „Zoábi szünet nélkül uszított és az izraeli társadalom megosztásán fáradozott. Nem hiányzik majd a 21. Kneszetből. Az arab közösség jobbat érdemel” – nyilatkozta.

Hánin Zoábi

zsido.com

Megszakítás