Befejeződött a Tokaj-hegyaljai „Csodarabbik útja” zsidó zarándokút beruházása. A napokban zajlanak az olaszliszkai emlékhely és a mádi rabbiház építkezési munkálatainak utolsó simításai. 

A frissen felújított mádi rabbiházban szervezett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség belső szakmai konferenciát, melyen a projektben résztvevő szakmai szervezettek tekintettek át az elmúlt 3 év munkáját es szabtak feladatokat a jövőre különös tekintettel a rabbiházban megvalósuló interaktív kiállításra.

A konferencia bevezetéseként a résztvevők megtekintették az olaszliszkai emlékművet, majd Mádon bejárták a több funkciót betöltő, frissen felújított rabbiházat is. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntő beszédében a projekt jelentőségéről és a megvalósuláshoz vezető útról beszélt. Ezt követően a megvalósításban résztvevő szakemberek mutatták be az olaszliszkai és a mádi építkezés részleteit, valamint a Csodarabbik útja programot. Emellett betekintést nyújtottak a projekt hátteréül szolgáló webes fejlesztésbe és a kapcsolódó ismeretterjesztő kampányba is.

mad2

A program célja, hogy megismertesse a régió egykor pezsgő zsidó életét, kulturális örökségét és emléket állítson egy mára eltűnt és feledésbe merülő életformának. A kivételes szépségű mádi zsinagóga a térséget és turisztikai jelentőségét mutatja be. A teljesen felújított és modernizált rabbiház családfakutató központnak, a környék zsidóságát bemutató kiállításnak és egy zarándokszállásnak ad otthont, melyhez felszerelt kóser konyha is tartozik.  Az olaszliszkai zsinagóga szimbolikus felépítésével a holokausztban elpusztítottaknak állítanak emléket. Az itt megvalósult interaktív kiállítás számos finom részlettel ad lehetőséget a megemlékezésre.

mad3

A „Csodarabbik útja” program az EMIH szervezésében valósult meg, uniós támogatás felhasználásával. A projekt hivatalos megnyitójára 2016 kora tavasszal kerül majd sor. A rabbiház és a zarándokszállás januártól lesz látogatható, csakúgy, mint a projekt honlapja: www.csodarabbikutja.hu 

 

Megszakítás