Több Izrael ellen indított gázai rakétatámadást háborús bűnnek ítélt a nemzetközi jogvédő szervezet.

Frissen közölt jelentésében arról számolt be az Amnesty International, hogy a tavalyon nyáron kirobbant konfliktusban indított palesztin rakétatűz több civil életét követelte a Gázai övezetben, mint Izraelben. A nem irányított lövedékeket nem lehet megfelelően eljuttatni a kitűzött cél felé, így számos esetben a rakéták Gázán belül landoltak a célba vett izraeli területek helyett.

A nemzetközi jog értelmében háborús bűntettnek minősül a nem irányítható fegyverek használata.

„A palesztin felfegyverzett csapatok, köztük a Hamasz felfegyverzett alakulata, ismétlődően törvénytelen támadásokat indítottak a konfliktus során és civil embereket gyilkoltak meg, sérüléseket okoztak közöttük” – írta közleményében Philip Luther, az Amnesty International Közel-Kelet és Észak-Afrika programjának igazgatója. „Ilyen támadások indításával a nemzetközi jog kirívó megsértésének magatartását tanúsították, ami súlyos következményekkel járt a civilekkel szemben mind Izraelben, mind a Gázai övezetben”.

Luther felhívta a figyelmet arra, hogy: „a palesztin fegyveres csoportoknak véget kell vetniük a civilek elleni és válogatás nélküli támadásoknak. Minden ésszerű óvintézkedést meg kell tenniük, hogy az ilyen jellegű támadásoktól megvédjék a Gázai övezetben élő civileket. Ez magába foglal minden olyan lehetséges intézkedést, amivel képesek elérni, hogy harcosok és fegyveresek elkerüljék a sűrűn lakott területeket.”

A tavalyi konfliktusban 6 izraeli civil veszítette életét és legkevesebb 1 585 palesztin, köztük több mint 530 gyermek halt meg Gázában, az Amnesty jelentése szerint. Továbbá megközelítőleg 16 245 otthon semmisült meg vagy vált lakhatatlanná izraeli támadások következtében. Ezek közül néhányat szintén háborús bűntettnek minősített a szervezet.

„Tagadhatatlan a konfliktus során végrehajtott izraeli támadások pusztító hatása a palesztin civilekkel szemben, ugyanakkor az egyik fél által elkövetett jogsértések soha nem igazolhatják az ellenfél részéről tett jogsértéseket” – mondta Luther, aki arra szólította fel mindkét felet, hogy működjenek együtt az ENSZ vizsgálóbizottságával és a Nemzetközi Bírósággal.

 

Kép: http://www.theguardian.com/world/2015/mar/26/amnesty-international-accuses-militants-in-gaza-of-war-crimes-in-2014-conflict#img-1

Megszakítás