Polgári szolgálatra veszik fel azokat az izraeli állampolgárságú fiatal küldöttek, akik világszerte chábád központokban dolgoznak. Az Izraeli Parlament hétfői döntése értelmében polgári szolgálatnak lesz beszámítható, ha valaki lubavicsi küldöttként végez munkát egy chábád központban. 

Így a haszid mozgalom több ezer önkéntese tehet eleget katonai szolgálatának a chábád szervezeteinél dolgozva. A szolgálat részeként a küldötteknek a világszerte megtalálható chábád házak egyikében kell önkéntesként dolgozni.

A most elfogadott új szabályozás Izrael új, katonai szolgálatról szóló törvényének részét képezi majd, a Kneszet „tehermegosztási” politikájának jegyében. A szabályozást előkészítő parlamenti bizottság tagjai, kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen állítják össze azt a javaslatot, amiről ebben az évben szavazni fog a Knesszet.

A slichutnak, mint polgári szolgálatnak az elfogadásáról szóló javaslatot Elazar Stern, a Kneszet képviselő nyújtotta be. Stern azt nyilatkozta, csodálatos ezeknek a chabad fiataloknak az önfeláldozása, amivel a zsidó identitás megerősítésén dolgoznak szerte a világon, és ezt állami szinten is el kell ismerni.

A Hatnua párt képviselőjének javaslatát a bizottságon belül ellenezték a Jes Átid képviselői, ezért hétfőn szavazásra bocsátották, ahol a Sász, az UTJ és a Likud képviselői is támogatták. Ezzel a chábád slichut is felkerül arra a listára, amin a polgári szolgálatként elismert önkéntes munkák vannak, mint például a Mágen Dávid Ádomnak (Vörös Dávidcsillag), Zakanak, vagy az izraeli rendőrségnek végzett önkéntes munka.

Megszakítás