Több százan vándorolnak El Ghirba zsinagógájába, nem törődve a zsidó közösségnek címzett fenyegetetésekkel. A tunéziai elnök személyesen ellenőrizte a biztonsági előkészületeket.

Bejnamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök szombati nyilatkozata szerint Izrael „konkrét fenyegetéseket” kapott a tunéziai zsidók és izraeliek ellen tervezett terrorcselekményekről. Ennek ellenére több száz fő szánta el magát arra, hogy elvándorol a Djerba szigetén található tunéziai zsinagógához – írta a JNS.org.

„Nagyon sok a biztonsági ember. Katonák és rendőrök vannak mindenhol, és ez nagyon megnyugtató számunkra” – mondta egy francia zsidó turista a helyszínen, utalva azokra a fokozott biztonsági intézkedésekre, melyeket a sziget zsidónegyede köré állított a rendőrség.

Vasárnap Mohamed Nahem Gharsalli, Tunézia elnöke Djerba szigetére látogatott, hogy személyesen ellenőrizze az oda érkező zarándokok miatt bevezetett biztonsági előkészületeket, és egyben ígéretet tett arra, hogy kormánya meg fogja védeni a zsidó lakosságot.

„A látogatásom része az El Ghribába érkező zarándoklat utolsó előkészületeinek, a biztonsági erők, a polgári védelem és a haditengerészet mobilizálásának, annak érdekében, hogy az ünnepség sikeresen le tudjon zajlani” – mondta az elnök. „Tunézia minden más országnál jobban képes megvédeni a zsidókat és más vendégeit” – tette hozzá.

A Tunéziával szomszédos Líbiában az Al-Kaida és az Iszlám Állam merényleteket követett el a közelmúltban.

 

 

Kép forrása: vosizneias.com

Megszakítás