Elhunyt Yoel Kahn rabbi, a Rebbe legközelebbi tanítványa

Kahn rabbi volt évtizedeken át a „chojzer”, aki a Rebbe előadásai közben memorizálta az elhangzottakat, majd később megismételte, hogy lejegyezhessék azokat. Erre különösen a szombatonként és nagyünnepeken elmondott tanításoknál volt szükség, mert akkor nem lehetséges a hangrögzítés.

A Chábád mozgalom weboldala a következő szavakkal búcsúzott a rabbitól: „Yoel Kahn rabbi volt a Rebbe első számú tanítványa. Nemzedékenként csupán egyetlen ilyen különleges intellektuális és pedagógiai tehetséggel ellátott bölcs születik. Reb Yoel a Rebbe tanításai elsajátításának és terjesztésének szentelte életét. 91 éves korában érte a halál”.

Kahn rabbi 1930-ban született a Szovjetunióban. Szülei, Refáel Náchmán és Rivka Kahn a lubavicsi közösséghez tartoztak. Apja még az ötödik lubavicsi rebbe, Sálom Dovber rabbi által alapított, eredeti Tomchéj Tmimim jesivában tanult Lubavicsban. Refáel Náchmán rabbit a szovjet hatóságok letartóztatták és három évre börtönbe vetették, mert kapcsolatot tartott fenn a hatodik lubavics rebbével, Joszef Jicchák Schneerson rabbival. A család 1935-ben hagyta el a Szovjetuniót, majd Lengyelországot és Ausztriát érintve az akkor brit fennhatóság alatt álló Szentföldre utaztak. A rabbi a Tel-Avivban működő Chábád jesivában kezdte meg tanulmányait és a lubavicsi mozgalom olyan nagyjai alatt tanult, mint Mose Gourarie rabbi vagy Chaim Saul Brook rabbi.

1950-ben New Yorkba utazott, hogy a központi lubavicsi jesivában tanuljon és találkozzon a hatodik rebbével. Ez utóbbi vágya nem teljesült, mert a rebbe időközben elhunyt. Utódjával azonban gyorsan közeli kapcsolatot alakított ki, és hűséges hászidjává vált. Miután Menachem Mendel rabbi 1951-ben átvette a mozgalom vezetését, Kahn rabbira hárult a feladat, hogy papírra vesse a Rebbe tanításait. A rabbi különleges érzékkel volt képes érthető formába önteni a gyakran igen bonyolult, misztikus fejtegetéseket. A Rebbétől hallottakat mélyen az emlékezetébe véste, évtizedekkel egy-egy tanítás elhangzása után is fejből tudott idézni belőlük.

Így született meg a 39 kötetre rúgó Likutéj Szichot (beszédek gyűjteménye) könyvsorozat, a mély, hászid elmélkedéseket tartalmazó, hatkötetes Máámárim Melukátim és a hászid összejöveteleken elhangzott tanításait héber nyelven tartalmazó, 118 kötetes Torát Menáchem.

Kahn rabbi másik, nem kevésbé fontos feladata az volt, hogy a Rebbe által tartott fárbrengenek, azaz hászid összejövetelek alatt vezesse az éneklést. Fontos szerepet vállalt a Központi Lubavicsi Jesivában is, ahol tanítványok ezreit mentorálta.

A Rebbe Kahn rabbit bízta meg a Széfer Hááráchim című kötet megírásával, mely a Chábád filozófia enciklopédiája. Haláláig dolgozott e nagy művön, melynek eddig kilenc kötete látott napvilágot.

Kahn rabbit a Queensben fekvő Montefiori temetőben helyezték végső nyugalomra. Felesége, Leah rebecen és az egész lubavicsi közösség gyászolja.

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

  • Küldés emailben