Deutsch Gábor, a Vasvári Pál utcai zsinagóga egykori gábéja, tóraolvasója és előimádkozója március 22-én hajnalban, életének 87. évében, visszaadta lelkét az Örökkévalónak.

Deutsch bácsi, ahogy mindenhol szeretettel emlegették, 1936. január 1-jén született Budapesten egy Máramarosszigetről áttelepült ortodox zsidó családban. A Dessewffy utcai chéderben, majd a Dob utcai Tajrászban tanult.

A holokauszt alatt két testvérével árvaságra jutottak. Később különböző zsidó gyermekotthonokban nevelkedett. Ipari tanuló iskolát végzett és egy varrógépgyárban kezdett dolgozni, innen is ment nyugdíjban. Esti tagozaton tett érettségit és szerzett vegyésztechnikusi minősítést. Feleségével, Edittel 1972-ben házasodtak össze. Aktívan részt vett a Vasvári Pál utcai zsinagóga életében és vallási tárgyú cikkeket írt. Oberlander Báruch rabbi, akivel a barátságát különösen bensőségessé tette, hogy Deutsch bácsi nagyapjának, Oberlander Eliezer melá­mednek a tanítványa volt, bíztatta ezeknek az írásoknak a megjelentetésére. Írásaiból hat kötet született. Deutsch Gábor nyugdíjasként vált a Rabbiképző Intézet szeretett és nagyrabecsült oktatójává, aki egy generációt tanított könyvein, cikkein és előadásain keresztül a jiddiskájtra. A Vasvári zsinagóga gábé tisztségét több mint 30 éven keresztül, 2002-ig látta el. 

Halála hatalmas veszteség a magyar zsidóságnak. Utolsó útjára tanítványai, barátai és a teljes magyar zsidó közösség képviselői kísérték március 23-án. A kádist sógora, Alter Ferenc és Oberlander Báruch rabbi mondták érte a temetésén. Dovid Cvi ben Chájim Mordecháj, emlékéből fakadjon áldás és legyenek javára írva tanítványainak micvái.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 29. szám – 2022. március 24.

 

Megszakítás