ruch dáján háEmet. Hétfőn reggel hosszas betegeskedés után elhunyt a nagytekintélyű szatmári dáján, Ráv Jiszráél Chájim Menáse Friedman. Temetése a hagyományoknak megfelelően a lehető leggyorsabban, még aznap délben lezajlott.

Gyásznappá vált a szatmári (Satu Mare, Románia) haszid közösség örömnapja. A világon mindenhol kiszlév 21-én ünnepelték a napot, amikor Reb Teitelbaim Jojlis (1887–1979), a szatmári rebbe megmenekült a gyilkos nácik markából. Azonban, az 5781-es évtől kezdve gyásznap is ez egyben, mert 94 éves korában megtért teremtőjéhez háRáv háGáon Jiszráél Chájim Menáse Friedman, a szatmári közösség nagynevű dájánja. Mint ahogy a zsidó világban zájin ádár kettős nap, Majse rábéni, Mózes születésének és halálának évfordulója, gyászos és egyben örömteli idő, úgy lesz káf-álef kiszlév a szatmári közösség kettős emléknapja is.

Rabbi Friedman ereje már fogyatkozóban volt az elmúlt években, s többször szorult kórházi ellátásra is, míg végül december 7-én megvált földi szenvedéseitől és megtért a Teremtőjéhez. Mindez 76 évvel azután, hogy a héber dátum szerint ezen a napon érkezett Reb Jojlis, a szatmári rebbe a Kasztner-vonattal Svájcba, ahol átvészelhette a Holokausztot.

A szentéletű Ráv Jiszráél Chájim Menáse először Teitelbaum Móse (1914–2006), a szigeti (Sighetu Marmației, Románia) rebbe jesivájában tanított, aztán miután Reb Jojlis elhunyt, és Reb Móse lett a szatmári rebbe is, akkor őt nevezte ki a közösség vallási bíróságának fejéül.

Friedman rabbi kapcsolatot tartott a világ összes jelentős idős rabbijával, akiknek véleményét mérlegelte a kérdésekben, de döntései széleskörben elismertek voltak, melyhez százezrek viszonyultak. Amikor 2003-ban elhunyt Jiszráél Móse Dushinszky rabbi, a jeruzsálemi központú Eidá háCháredit ortodox zsidókat tömörítő ernyőszervezet vezetője, akkor – nem hivatlosan – őt tekintették ennek a meghatározó intézmény bét dinjének, vagyis vallási bíróságának fejének is.

A levájá, a temetési szertartás a rabbi bét midrásában kezdődött Williamsburgben (152 Rodney St.), ahonnan Reb Jiszráél Chájim Menáse gyalulatlan deszkakoporsóját (New York-i idő szerint déli tizenkettőkor) a szatmári haszidok Jitev Lév temetőjébe vitték, hogy ott örök nyugalomra helyezzék.

 

Szent lelke legyen egyenes közvetíője mindannyiunkért. Emlékéből fakadjon áldás!

 

 

Cseh Viktor

 

Források:

 

www.vosizneias.com

www.theyeshivaworld.com