Elhunyt a Bnéj-Brák-i Szpinka rebbe

Mose Eljákim Brija Kahana rabbi 93 évet élt. Az utóbbi időben ő volt a legidősebb hászid rebbe a világon.

A rebbe 1976-ban vette át a szpinka hászidok Bnéj-Brák-i közösségének irányítását édesapjától, a neves döntvényhozó Náchmán Kahana rabbitól, az ő halála után.

A szpinke hászidizmust a fő műve után Imré Joszef néven ismert Joszef Meir Weisz rabbi (1838-1909) alapította meg a Máramaros megyei Szaploncán, mely ma Săpânţa néven Romániához tartozik. A település jiddis neve ספינקא (Szpinka), s a hászid hagyományok szerint a közösség ezt a nevet vitte tovább. Az Imré Joszef volt az egyetlen rebbe, aki a térséget uraló szigeti udvar mellett önálló közösséget tudott létrehozni. Utódja fia, Jicchák rabbi lett, akit a holokauszt során gyilkoltak meg. A háború után újjáéledt az udvar és számos ágra bomlott. Az első rebbe, illetve vejének leszármazottai a világ számos pontján, Izraelben, az Egyesült Államokban, Londonban és Antwerpenben alapítottak közösségeket.

Kahana rabbi az Imré Joszef vejének ágához tartozott. A család büszke előkelő származására: családfájuk egészen a bibliai Áronig, Mózes testvéréig nyúlik vissza, ezért sokan a Kahana család valamelyik férfi tagját kérik fel, hogy elsőszülöttjük kiváltásakor, a pidjon haben szertartása során ő töltse be a kohén szerepét.

A rebbe az egykori kozsnyici mágid nevét viselte. Fiatal korában a híres galántai rabbi, Jiszráel Mose Duschinszky (1921-2003) jeruzsálemi jesivájában tanult. A rebbe fiai mind rebbék lányait vették feleségül: Jeráchmiel rabbi a Nyírtasból származó tosi rebbe, Lejbel rabbi a poriszovi rebbe, Meir Jáákov rabbi a temesvári rebbe, Jekutiél rabbi a Dunaszerdahelyről származó szerdahelyi rebbe veje lett. Lányai a burstini és a beregszászi rebbék feleségei lettek.

A rebbe temetési menete Bnéj-Brákban működő tanházából indult, majd a jeruzsálemi Olajfák-hegyén helyezték örök nyugalomra.

Emléke legyen áldott!

zsido.com

Forrás: Hamodia

  • Küldés emailben