A zsidó közösséget sokkolta a hír.

Az aukciót a Moreshet szervezi, a XIX. századi alkotás kikiáltási ára 35 ezer dollár lesz. A fa szerkezet egy rendkívül bonyolult művelet során került ki a zsinagógából. Az eladó személyéről nem adtak információt – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Az építmény 5,4 méter magas, kisebb hibák vannak rajta, de összességében épségben vészelte át a viharos XX. századot – derül ki a cikkből. A Moreshet úgy tudja, hogy a zsinagógában már évek óta egy másolat áll. A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége képviselője megdöbbent a hír hallatán. Szerintük ilyen műtárgyat nem lehet exportálni. Képviselőjüket a helyszínre küldték tájékozódni. Az árverés február 20-án lesz.

Szeretvásár (Siret) Bukovinában található az ország északi részén, nem messze az ukrán határtól. A városban nem maradtak zsidók a holokauszt után. A zsinagóga 1840-ben épült, sok gazdagon faragott fa díszítése volt, ami jellemző a régióra. A városban három zsidó temető található, az egyik már a XVI. században is működött, ez az egyik legrégebbi a mai Románia területén.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás