Megjelent a Monopoly jeruzsálemi változata.

Egy izraeli cég összefogott a világ egyik legnagyobb játékgyártójával, a Hasbróval, és megalkották a Jeruzsálem Monoplyt, mely az izraeli fővárosba helyezi a jól ismert társasjátékot. A Monopoly a világ egyik legnépszerűbb játéka, 81 éves pályafutása alatt 103 országban jelent meg, összesen 37 különböző nyelven.

A héber-angol nyelvű játéktábla 28 turisztikai helyszínt jelenít meg a táblán, például a Siratófalat, a Kneszetet, a Mácháne Jehuda piacot, az Izrael Múzeumot, vagy Dávid városát. A játékosok szórakozva ismerkedhetnek meg a város legfontosabb nevezetességeivel. A játék szabályai egyébként megegyeznek a klasszikus változatéval. A hanuka előtt piacra dobott társasjáték ára 179 sékel (14 000 Ft). Az izraeli forgalmazás megkezdése után nemzetközi karriert is szánnak az új változatnak, ezért is a kétnyelvű kivitel.

A játék doboza
A játék doboza
A jeruzsálemi kiadás elkészítésének ötlete már évekkel korábban felmerült, amikor a Hasbro saját weboldalán írt ki közönségszavazást arról, hogy a vásárlók melyik várost szeretnék az újabb Monopoly-változatokban látni. Jeruzsálem a negyedik helyen végzett a 68 induló között. Kisebb vihart kavart akkoriban, hogy a szavazás megkezdése után nem sokkal az “Izrael” felirat eltűnt Jeruzsálem neve mögül. A tiltakozások hatására a Hasbro törölte az összes ország nevet a listáról. Mint elmondták, a zsidó államra való utalás törléséről egy középvezető döntött, a vállalat megkérdezése nélkül.

Netánjáhu Monopolyt játszik
Netánjáhu Monopolyt játszik
A Monopoly és Jeruzsálem szerepelt Netánjáhu egyik kampányfilmjében is a legutóbbi választások előtt. A reklámban a miniszterelnök Monoplyt játszik. Amikor egyik ellenfele így szól hozzá: “Én Jeruzsálemet akarom!”, Bibi ezt válaszolja: “Nem adom fel Jeruzsálemet, ezt felejtsd el. Jeruzsálem mindig a miénk marad, örökre.” Természetesen még odaszúrt baloldali vetélytársainak is. “Megőrültél? Kinek nézel, Jicchák Herzognak? Még hogy feladni Jeruzsálemet?! Ha akarod, próbálkozz Cipi Livninél, ő bármit odaad neked, ingyen.” Ezt követően Netánjáhu játékházakkal építi körbe a várost, és kijelenti, hogy Jeruzsálem nem része a játéknak.

A játéktábla
A játéktábla
Idén hanukakor azonban árcédula kerül Jeruzsálem minden nevezetességére, és a játéktábla körül bárki bevásárolhatja magát a szent városba.

 Forrás: Israel Hayom