100. évfordulóját ünnepli a relativitáselmélet. Kidolgozójának zsidó származásáról sokan hallottak már, azonban kevesen vannak, akik Albert Einstein judaizmushoz és cionizmushoz fűződő viszonyát is jól ismerik.

A hét során világszerte megemlékeztek a tudományt alapjaiban felforgató felfedezésről, azaz Albert Einstein relativitáselméletének 100. évfordulójáról. Íme néhány kevésbé ismert tény az egyik legnagyobb géniuszról:

  1. Einstein 12 éves korában megtartotta a kóserság szabályait.

Habár askenázi gyökerekkel bíró szülei szekuláris neveltetésben részesítették a német fiatalembert, Einstein egy ideig a zsidó étkezési előírásoknak megfelelően táplálkozott.

einstein_childhood

  1. Adományokat gyűjtött a Cionista Világszövetség számára.

A szervezet elnökének, Háim Weizmann bátorítására amerikai adománygyűjtő útra kelt 1921-ben, hogy támogatni tudja a Világszövetséget és az izraeli Héber Egyetemet. Egy esetleges zsidó-arab konfliktustól tartva Einstein először ódzkodott a cionista mozgalomtól, azonban az Európában növekvő antiszemitizmust tapasztalva belátta, hogy szükség van a zsidó állam megalapítására.

Legelső tudományos előadását a Héber Egyetemen tartotta, melynek fejlesztésében nagy szerepet vállalt 1923-ban.

  1. Látogatást tett az Erec földjén.

Ázsiai útjáról hazafelé 12 napos megállót tartott az akkori brit fennhatóság alatt álló Szentföld területén 1922-ben. A helyiek számára elmondta, hogy büszkeség tölti el, amiért a zsidók „hatalmat szereztek a földön”, azonban az állam megalapítása után nem járt újra Izraelben.

einstein_israel

  1. Külföldön tartózkodott Hitler hatalomra kerülésének idején.

Einstein a pasadenai California Institute of Technology területén tartózkodott, amikor Adolf Hitlert 1933. januárjában kancellárnak nevezték ki. Ezután feleségével, Elsa Einsteinnel Belgiumba utaztak, mivel németországi házukat addigra a nácik kifosztották. Visszatértek az Amerikai Egyesült Államokba, és soha többé nem léptek Németország területére.

einstein_usa

  1. Felkérését kapott arra, hogy Izrael második elnökévé váljon.

Háim Weizmann első izraeli elnök 1952-es halála után David Ben-Gurion, akkori miniszterelnök felajánlotta Einstein számára a vezetői tisztséget, ő azonban visszautasította azt.

einstein_pm

„Mélységesen meghatott Izrael államunknak felkérése, de egyben szomorúsággal és szégyennel tölt el, hogy nem tudom elfogadni. Egész életem során objektív dolgokkal foglalkoztam, ennél fogva sem megfelelő természeti adottságokkal, sem tapasztalatokkal nem rendelkezem ahhoz, hogy megfelelően bánjak az emberekkel és betöltsem a hivatalos feladatokat” – fogalmazott válaszában a tudós.

  1. Spinoza „panteisztikus” istenében hitt

Rendszeresen kifejezte véleményét a tudomány és vallás kapcsolatáról. 1929-es levelében azt írta egy rabbinak, hogy leginkább a holland Baruch Spinoza istenképével tud azonosulni.

  1. Halálos ágyán is magánál tartotta Izrael hetedik függetlenségi napjára szánt beszédét.

1955-ben felkérést kapott arra, hogy a zsidó állam hetedik függetlenségi napjának alkalmából beszédet tartson, azonban kilenc nappal a tervezett felszólalás előtt belső vérzés miatt kórházba szállították. A beszéd piszkozatait magával vitte, de az orvosok által javasolt műtét elutasítása után másnap, április 18-án meghalt.

(A The Jewish Week cikke alapján).

zsido.com

 

Képek forrása: thejewishweek.com/guff.com

Megszakítás