Idén 18. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett.

December 13-án, vasárnap, a 8 napos Hanuka záró estéjét Shmuel Raskin, a hazánkban élő izraeli közösség rabbija ünnepi köszöntővel nyitotta meg, melyben világossá tette a Hanuka üzenetét, amely nem más, mint jó cselekedetekkel és a bibliai tanításokkal teljesebbé tenni az életünket.

Az este díszvendége, őexc. Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete és őexc. Ilan Mor, Izrael állam nagykövete voltak.

Colleen Bell köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet a magyarországi zsidó közösséggel, ezáltal kicsit maga is részesülhet Hanuka csodájából.

Ilan Mor, aki immár negyedik alkalommal vett részt az EMIH Nyugati téri gyertyagyújtásán, kihangsúlyozta, hogy Hanuka napjai alkalmat adnak arra, hogy ne csak az ősök hőstetteit, hanem a szabad és demokratikus Izraelt is ünnepeljük. „Nem véletlen, hogy Izrael állam jelképe a menóra, ami bevilágítja a múltat es a jövőt.”

A gyertyagyújtáson részt vett Izsák Róbert, az EMIH régi barátja és támogatója, aki New Yorkból érkezett az eseményre. Köves Slomó rabbi a színpadon külön köszönetet mondott neki a sok évi barátságáért és támogatáséért. 

12342660_886428314787141_1869019391770494072_n

A gyertyák ünnepélyes meggyújtása után a STETL, az EMIH ifjúsági szervezetének, az Átidnak együttese zenélt.

Megszakítás