A szakszervezeti tüntetésen Macron gazdasági programja ellen tiltakoztak. Egyesek szerint ennek legmegfelelőbb módja az elnök lezsidózása.

Egy baloldali felvonulás plakátjain Emmanuel Macront náci egyenruhában, zubbonyán izraeli zászlóval ábrázolták. Macron sapkáján az SS jelzést két dollár jellé módosították. A megmozdulásnak nem volt köze a közel-keleti konfliktushoz, azt az elnök tervezett gazdasági megszorító intézkedései miatt tartották, így az Dávid-csillagos zászló megjelenését semmi sem igazolja. A francia antiszemitizmust monitorozó szervezet, a BNVCA feljelentést tett a rendőrségen gyűlöletkeltés és uszítás miatt, és közleményében ítélte el az incidenst: „A történteket az államfő, a köztársaság, a holokauszt-áldozatok és Izrael Állam elleni elfogadhatatlan támadásként értékeljük.”

A demonstrációt a Francia Általános Munkaügyi Szövetség nevű szakszervezeti tömörülés és a már számos alkalommal antiszemitizmussal vádolt Jean-Luc Mélenchon vezette, marxista Baloldali Front szervezte. 

A CRIF, a franciaországi zsidó szervezetek ernyőszövetsége hosszú ideje nem hajlandó találkozni a politikussal, mert  – a szélsőjobboldali Le Penhez hasonlóan – elfogadhatatlannak tartják gyűlöletkeltő és zsidóellenes nézeteit.

Mélenchon rendre visszautasítja az antiszemitizmus vádját, ám tettei mást sugallnak. Tavaly tiltakozott, amikor Macron elnök elnézést kért a zsidó közösségtől a második világháborúban Hitlerrel együttműködő Vichy-kormány rémtetteiért. 2014-ben, a gázai hadművelet során a Hámász mellé állt, egyben megdicsérte a francia Izrael-ellenes demonstrációk visszafogott jellegét. Ezt azután mondta, hogy a tüntetéssorozat során kilenc zsinagógát felgyújtottak és számtalan alkalommal támadtak zsidókra a francia városok utcáin. Támadta viszont az Izrael mellett békésen kiálló francia zsidókat: „Ha van valami, amit el kell ítélni, az azoknak az állampolgároknak a magatartása, akik egy idegen ország nagykövetsége elé vonultak, és ott annak zászlóját lengetve tüntettek. Elegünk van a Francia Zsidó Intézmények Képviseletéből. Franciaország szemben áll azokkal az agresszív közösségekkel, akik meg akarják leckéztetni.”

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás