Egy kóser élelmiszereket előállító brit cég egy héten át a teljes gyártási kapacitását arra fordította, hogy az Ortodox Unió (OU) nevű szervezet kérésére egymillió darab maceszt állítson elő az ukrajnai zsidó közösség és a menekültek számára pészahra.

A háború miatt rendkívüli hiány alakult ki az ünnepre szánt maceszból – közölte az OU. A probléma megoldása érdekében a szervezet közvetítőkön keresztül megkérdezte a Leedsben működő Rakusen’s nevű cégtől, hogy tudnak-e ekkora mennyiségben gyártani – írja összefoglalójában a jwire.com.au.

A pozitív választ követően a szervezet nagyjából 70 ezer dobozt rendelt, ami csaknem 1 millió darab maceszt jelent. A csomagok Magyarországon keresztül kerülnek majd Ukrajnába.

A költségeket (liszt, dobozok, több munkás alkalmazása) az OU és a Va’ad Hakashrut fedezte. Szerencsére a brit cég már két héttel korábban legyártotta az eredetileg betervezett mennyiséget, így belefoghatott ebbe a munkába – mondta el a küldetés szervezésében segédkező rabbi Moshe Royde.

A időhiány ellenére sikerült elég kósersági felügyelőt a gyárba küldeni, a dobozokat pedig egyenként címkézték fel, azzal az üzenettel, hogy a zsidó menekülteknek szánják – tette hozzá a rabbi.