A zsidó szervezetek tiltakozása ellenére megtartott aukción 1,1 millió dollárért (420 millió forint) kelt el Adolf Hitler aranyórája, jóval kevesebbért az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárnál – írja a Neokohn.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. Az órát egy francia katona találta meg a náci vezér berchtesgadeni alpesi rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal Hitler öngyilkossága után. Az óra évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mondván, hogy a népirtó diktátor tulajdonából származók tárgyak elárverezése nem segíti elő a náci rémtettekből való okulást, az ilyen tárgyak múzeumokba valók, nem aukciókra.

Az Egyesült Államokban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más náci relikviák is. Egy birodalmi sas a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárért ért meg egy licitálónak. Egy bronz íróalátétet, amelyen Hitler aláírta a cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le – olvasható az aukciósház honlapján.

Borítókép: Alexander Historical Auctions

 
Megszakítás