Egymilliárd dolláros alap azonnali létrehozását javasolta sikerrel a katari emír kedden az Arab Liga kétnapos dohai csúcsértekezletén a kelet-jeruzsálemi palesztinok megsegítésére, al-Kudsz (Jeruzsálem) arab identitásának védelmére. Az emír, Hamad bin Kalifa asz-Száni sejk hozzátette, hogy Doha 250 millió dollárt ad az összeghez, és az alapot az Iszlám Együttműködés Szervezetéhez (OIC) tartozó Iszlám Fejlesztési Bank kezeli.

 A pénzek konkrét felhasználásáról nem szólt, de általánosan arra szánják, hogy “erősítse a város arab és muzulmán jellegét, lakosainak kitartását”.

„A palesztin, arab és muzulmán jogok Jeruzsálemben nem alku tárgyai, és Izraelnek fel kell ismernie ezt” – hangoztatta a katari vezető. Bírálta a zsidó államnak a palesztinokkal szembeni politikáját, ami “csak növeli a feszültséget a térségben és az elkeseredést a palesztinok között”. A vitában Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette, hogy “a megszálló Izrael módszeresen és sietve judaizálja Kelet-Jeruzsálemet, megváltoztatja arculatát, és kiszakítja környezetéből palesztin lakosait”.

Az arabok között erős az aggodalom, hogy az izraeli telepépítkezések az 1967-ben elfoglalt területeken, főként Kelet-Jeruzsálemben megvalósíthatatlanná teszik az Egyesült Államok által is támogatott kétállami megoldást, azaz egy zsidó és egy palesztin állam egymás mellett élését. A dúsgazdag emirátus élén álló sejk tavaly októberben a Gázai övezetben járva 400 millió dollár értékű beruházásokat ígért a földsáv újjáépítésére. A mostani arab csúcson javasolta egy minicsúcs megrendezését Kairóban a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és a Ciszjordániát igazgató, mérsékeltebb Fatah mozgalom összebékítése céljából.

MTI

Megszakítás