Diplomáciai források szerint nem lesz bármi áron egyezség Iránnal, a bécsi külügyminiszteri tárgyalások után is maradtak megoldatlan problémák.

Egy névtelenül nyilatkozó német diplomata azt mondta: „Még nem vagyunk a célegyenesben…Nem szabad alábecsülni a fontos, megoldatlan kérdéseket. Nem lesz mindenáron megállapodás. Ha nem lesz elmozdulás a meghatározó területeken, a bukás sem kizárt.”

A fenti mondatok a most zárult bécsi tárgyalási forduló után hangzottak el, ahol a nagyhatalmak (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország) külügyminiszterei ültek le az iráni delegációval. Tovább kell kutatni a megoldást arra a 13 éves patthelyzetre, amit Irán nukleáris programja váltott ki, és ami fájdalmas szankciókat vont maga után – emlékeztet a timesofisrael.com.

Az amerikai külügy szóvivője nagyon diplomatikusan fogalmazott. Szerinte a külügyminiszteri találkozó létrejöttének ténye sem elhanyagolható és jelezte, hogy keményen dolgoznak a megállapodáson, elismerve a hiányosságokat is. „Előrelépés történt, efelől nincs kétség, de maradtak a nézetkülönbségek és olyan tényezők, amelyek megakadályozhatják a szerződést” – fogalmazott az amerikai szóvivő. John Kirby hozzátette azt is, hogy, ha úgy alakul, az USA otthagyja a tárgyalásokat. Cáfolta, hogy július 7-e határidő lett volna, azt egyfajta „technikai kiterjesztésnek” nevezte. Iráni diplomaták ugyancsak arról beszéltek, hogy nincs újabb köbe vésett határidő. Az utolsó ilyen június utolsó napja volt, de azt sem sikerült tartani.

Kép: timesofisrael.com

Megszakítás