A padlizsánt gyakran zöldségnek tekintik, azonban technikailag gyümölcsnek számít, mivel virágos növényből nő, és magokat tartalmaz. Ettől függetlenül a „boré pri háádámá” áldást kell elmondani fogyasztása előtt. Ennek oka, hogy minden olyan növény, amely az ültetéstől számított egy éven belül gyümölcsöt terem, zöldségnek és nem gyümölcsnek számít, így van ez a padlizsánnal is. 

Sült padlizsán koktélparadicsommal és tahini mártással

Amellett, hogy a padlizsán egyedi textúrát és enyhe ízt kölcsönöz a recepteknek, számos egészségügyi előny is felsorakozik a fogyasztása mellett. Például alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, valamint magas az ásványi anyag-, vitamin-, és rost tartalma. A padlizsánban sok az antocianin is, ez egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező pigment, ami úgy vélik, hogy védelmet nyújthat a sejtkárosodás ellen.

Mint minden zöldségnek, a padlizsánnak is változik az íze attól függően, hogyan készítjük el. Sütve kevésbé domináns, így azok is bátran kipróbálhatják, akik eddig óvakodtak a padlizsántól és az elkészítés is roppant egyszerű, mindössze pár perc előkészületet igényel. 

Hozzávalók

 • 1 db nagyobb méretű vagy 2 db kisebb méretű padlizsán
  Sült padlizsán koktélparadicsommal és tahini mártással
 • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
 • egy kis doboz koktélparadicsom 
 • olívaolaj
 • só, bors, fűszerpaprika, rozmaring

Elkészítés

 1. Vágja fel a padlizsánt vékony szeletekre és helyezze el egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
 2. Keverjen össze 4-5 kanál olívaolajat a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával.
 3. Kenje meg a padlizsánokat az ízesített olajjal.
 4. Vágja fel a koktélparadicsomokat kis karikákra és helyezze rá a padlizsánra. Ha maradt az olajból, akkor kenje le a paradicsomokat is.
 5. Süsse a padlizsánokat 180 fokon, míg szépen meg nem pirulnak. (Nagyjából 20 perc.)
 6. Tálalja a padlizsánt tahini mártással. Saját készítésű szezámmagkrém receptet itt talál.

Tipp: Ha elbizonytalanodik, hogy melyik áldást kell az adott ételre mondani, akkor ajánljuk a brachos.org oldalát, ahol az egyes ételek nevét beírva rögtön megkapja az ajánlott elő és utóáldást.

Jó étvágyat kívánunk!