Internetes felhívást tett közzé az elnöki hivatal, amelyben segítséget kér az idei ünnepségen szereplő különleges menóra megtalálásában.

„Keressük azt a különleges és egyedi menórát, amely a gyertyafényes ünnepünkön mesél el egy történetet. Egy történetet a családról, a közösségről, a zsidóság régi kulturális tradícióiról az Egyesült Államokban, Izraelben vagy bárhol a világon. És ennek megtalálásában kérjük a segítségeteket” – szerepel a Fehér Ház honlapján közzé tett felhívásban.

Az amerikai elnök családjának otthont adó épületben évek óta rendszeresen tartanak fogadást Hanuka alkalmából, mely idén december 6-án kezdődik. Elsőként George Bush kezdeményezte a fény ünnepének hivatalos megünneplését, utána Bill Clinton folytatta a hagyományt.

menora_szoveg

Barack Obama 2012-ben a Sandy hurrikán által megrongált zsinagógából származó menórát helyeztetett a Fehér Házba, 2013-ban pedig olyan gyertyatartóra esett a választás, melyet korábban a prágai Zsidó Múzeumba mentettek a Holokauszt után. Tavaly Izraelben készült menóra került az ünnep középpontjába a Fehér Házban (lásd képeinken).

Az idei ünnep előkészületeinek az ad különlegességet, hogy ez az első alkalom, amikor nyilvánosan hirdettek lehetőséget a menóra kiválasztására. A felhívás szerint november 20-ig lehet elküldeni a javaslatokat a szervezők számára.

zsido.com

 

Képek forrása: whitehouse.gov

Megszakítás