Egy new york-i házaspár gyermeket várt, a terhesség azonban nem a kívánt módon zajlott, az anya és a születendő gyermek is komoly veszélyben volt. Az orvosok a művi vetélést javasolták, azonban a férj mielőtt aláírta volna a műtét engedélyezésének dokumentumait, időt kért. Felhívta a Rebbét és elpanaszolta a történteket illetve a tanácsát kérte.

 „Ne írd alá a papírokat” hangzott a Rebbe tanácsa. „Mondd az orvosnak, hogy mindent tőle telhetőt tegyen meg a gyerek és az anya életéért”, ezután letették a telefont. A férj elmondta az orvosnak mit javasolt a Rebbe, aki dühösen kifakadt „ha jogom volna saját szakállamra elvégezni a műtétet, megtenném. Kérem ne makacskodjon, mindketten életveszélyben vannak, nem jók a kilátások!”

A férj megint időt kért gondolkozásra, ismét felhívta a Rebbét. A Rebbe ugyanazt a választ adta neki, mint először. A férj közölte ezt a választ is az orvossal. Az orvos csalódott volt, de azt felelte: „Megpróbálok minden tőlem telhetőt. Menj haza a családodhoz, majd hívlak, ha van valami újdonság.”

Ez este 10 óra tájékán történhetett. Hajnali 4-kor a telefon megszólalt a férj otthonában: „ Mazal tov! Szerencsésen megszületett a gyermek, ő is és a feleséged is jól vannak!”.

A férj a jó hírek hallatán felhívta a Rebbe titkárságát ahol üzenetet tudott hagyni.

Reggel 7-kor a Rebbe titkára visszahívta.

Gratulált és megkérdezte biztos-e, hogy hajnali 4-kor született a gyerek, mert a Rebbe számításai alapján hajnali fél 3-kor.

Az apa pontosítás végett megkérdezte az orvost. Az orvos megnézte a papírokat, melyekre hajnali 4 óra volt írva. Felhívta a nővért, aki a gyermeket ápolta s megkérdezte tőle, hogy mikor írta be a születés időpontját, amikor megszületett, vagy amikor a csecsemő osztályra értek. A nővér azt valaszolta, hogy akkor írta be, amikor a csecsemő osztályra értek. Kiszámolták és rájöttek, hogy a gyerek születése után körülbelül fél órával érkeztek a csecsemő osztályra, ami azt jelenti, hogy a gyerek hajnali fel 3-kor született. A Rebbének igaz volt.

 A férj, ahogy ezt megtudta felhívta a Rebbét, hogy ezt elmondja neki. Azt is megkérdezte tőle, hogy vajon a Rebbe honnan tudta. A Rebbe azt válaszolta: „Nem jött álom a szememre, amíg nem voltam benne biztos, hogy a gyermek épen és egészségesen megszületett és hajnali fél 3-kor tudtam csak elaludni…”

 

Szabó Dafna

Megszakítás