A legtöbb ember, ha az Iszlám Államról szóló híreket hallja, elborzad és sóhajt egyet. Gill Rosenberg azonban úgy gondolta, hogy tenne is valamit. Felkerekedett, és a kurdok oldalán harcolt a terroristák ellen.

A kanadai születésű, harmincegy éves zsidó lány Izraelben él, 2006 és 2008 között az izraeli hadseregben is szolgált. Tavaly novemberben elhatározta, hogy segíteni fog azoknak, akik az Iszlám Állam kegyetlenkedésétől szenvednek. Csatlakozott az Iszlám Állam ellen harcoló kurd fegyveresekhez, ahonnan a napokban tért vissza Izraelbe.

Mint az Izraeli Hadsereg rádiójának adott interjújában elmondta, tulajdonképpen nagyon egyszerű dolga volt. Kanadai útlevelét használva Jordániába utazott, onnan pedig a kurd fennhatóság alatt levő iraki Erbil városába repült. Facebook kapcsolatait felhasználva rövid idő alatt találkozott a kurd fegyveres erők parancsnokaival. Gill csatlakozott az ún. „Női védelmi egységekhez” (YPJ), amely a több tízezres fegyverest számláló kurd „Népi Védelmi Egységek” (YPG) női tagozata.  A kurd harcosok legfőbb célja az, hogy a szíriai és iraki polgárháborút távol tartsák a kurd területektől. Az YPJ női harcosai tevékeny részt vállalnak a harcokból, fontos szerepük volt a sok ezer jazid menekült megmentésében is, akiket az Iszlám állam fegyveresei a kietlen Szindzsar hegyre űztek el.

gill-rosenberg-2

Amikor arról kérdezték, hogy tulajdonképpen miért is csatlakozott az Iszlám Állam ellen küzdő harcosokhoz, azt mondta, hogy „mi zsidók gyakran mondjuk: soha többé Holokausztot. Ez minden emberre vonatkozik. Különösen a nőkre és a gyerekekre, akik gyakran sokkal többet szenvednek a háborúkban”.

Gill Rosenbergről csak a parancsnokai tudták, hogy zsidó. Az egyszerű katonáknak csak kanadai volt. Bár a kurdok általában szimpátiával viseltetnek Izrael és a zsidók iránt, mégis jobbnak látta, ha a zsidóságáról kevesen szereznek tudomást. Általában járőrfeladatai voltak, de néha részt vett harcokban is. Egyszer a frontvonaltól mindössze két kilométerre, tűzpárbajba keveredtek az Iszlám Állam fegyvereseivel. Véleménye szerint az Iszlám Állam katonái gyávák és csak messziről mernek rakétákat kilőni, nem bocsátkoznak közelharcba. Az ellenük folytatott gerillaharc nagyon nehéz és fárasztó.

Tavaly decemberben elterjedtek olyan hírek, hogy Gill Rosenberg az Iszlám Állam fogságába esett. Később kiderült, hogy nem történt semmi baja, csak az internetes kapcsolattartása, természetes módon, megritkult.

Gill elmondta, hogy nehéz szívvel hagyta ott a harcostársait, de a háború körülményei megváltoztak. Az irániak egyre nagyobb szerepet vállalnak, és Gill úgy érezte, hogy ideje hazatérnie, Izraelbe. Elhatározta, hogy néhány hetes pihenés után folytatni fogja az Iszlám Állam elleni küzdelmet, de más módon, politikai és kommunikációs eszközökkel.

 

Dan Diamant

 

Forrás GALATZ

 

Kép: Twitter #IsraelKurds

Megszakítás