Made in China

Mi indít arra egy kínai fiatalembert, hogy alijázzon, és betérjen a zsidóságba? Erről mesél a ma már fekete kalapot, fekete öltönyt és szakállat viselő Áron. Ahogy Ávráhám ősapánk, úgy ő is elhagyta szülőföldjét, hogy az Ígéret Földjére költözzön. Új nevet is választott magának, és a kínaiul tűzifát jelentő Chaiból Áron Waldman, „az erdő embere” lett.

Chai a kommunista Kínában nőtt fel. Gyerekként azt tanították neki, hogy a világnak nincsen kezdete, és nincs vége sem. Később, az egyetemen pedig azt: a világ a nagy bumm-mal kezdődött. A fiatalember kutakodni kezdett: hol lehet az igazság? Az egyetemen találkozott egy keresztény misszionáriussal, aki egy újabb történetet tálalt igazság gyanánt. „1995-ben kezdtem tanulmányozni a kereszténységet. A Bibliának mintegy tíz változatát olvastam, de az angol, vagy a kínai Biblia mind csak fordítás. Ahhoz, hogy megtudjam az igazat, az eredeti szöveget kellett olvasnom. Ehhez megtanultam a héber nyelvet, a bibliai hébert. Mintegy öt évvel később el tudtam olvasni a Bibliát héberül.”

Gyermekként, szüleivel

A nagy fordulat is ugyanabban az évben következet be a férfi életében: „2000-ben arra a felismerésre jutottam, hogy a kereszténység téved. A zsidók változata a teljes. És ekkor úgy döntöttem, hogy ezt az életmódot választom.” Chai belevetette magát a zsidóság tanulmányozásába. „Ezt Kínában nem tudtam megtenni, egyetlen zsinagóga sem volt ott, amikor meghoztam a döntést. Hogyan tarthattam volna a kóserságot? Így aztán elhatároztam, hogy elmegyek onnan. Úgy éreztem, hogy Izrael Földje az otthonom. Otthonra leltem. Megtaláltam azt, amit mindig is kerestem: egyenes, őszinte és elkötelezett életet.”

A férfi családja azonban nem örült a változásnak – mivel csak a zsidókkal szemben ellenséges médiából ismerték az országot, azt gondolták, hogy fiuk „valamiféle gonosz szektához csatlakozott, és egy gonosz országba költözött”.

Öltönyben, kalapban

Waldmant azonban nem ingatta meg családja ellenállása. Továbbra is Izraelben folytatja a tanulmányait. Humorát sem veszítette el: „Öltönyt hordok, van kalapom, szakállam. De ha elgondolkozunk rajta, rájövünk, hogy nem olyan nagy a változás. Az öltönyöm Kínában készült. Ez egy kínai öltöny. A fekete cipőm is Kínában készült. Még a kalapom is, amit háredi kalapnak neveznek, az is kínai gyártmány. Mindenem, amim van, „made in China”. Mi változott akkor?”

Forrás: Hidabroot