Május 5-én, múlt csütörtökön megható eseményre került sor Mádon, amely egy magyar család mély gyökereinek állított emléket itt, Magyarországon, és egy több mint kétszáz éves családi örökségre emlékezett.

A Flegmannok ismert család voltak ezen a világhírű borvidéken. Boraikat élvezték a helyiek, a környékbeli városlakók, olyan arisztokraták, mint Ferenc József császár, valamint olyan chászid mesterek, mint Levuséj Mordecháj és a bodrogkeresztúri csodarabbi. A szerény ház, ahol a borkészítés egy része zajlott, a város főterén áll, és közvetlen közelében van a helyi önkormányzatnak. Apró mementója annak a virágzó zsidó életnek, amelyet ez a város egykor ismert.

Mád maga a tokaji térség egyik nagyobb települése. Zsidó lakossága a II. világháború előtt megközelítette az 50%-ot, most, mintegy 77 évvel később, egyre inkább láthatóvá válik az évtizedekig szinte nem is létező zsidó “lábnyom”. A város fenséges zsinagógáját gyönyörűen felújították, és az egykori jesiva épülete, amely olyan óriások otthona volt, mint a Kol Árje szerzője, Ávráhám Jehuda háKohén Schwartz rabbi és a Levuséj Mordecháj szerzője, Mordechai Leib Winkler rabbi, ma egy népszerű fogadó, amely a Booking.com-on 9,5 csillagos értékelést kapott. A helyi temető, ahol számos Tóra-tudós van eltemetve, gyönyörűen karbantartott, és gyakrabban látogatják, mint valaha.

 

Messziről, többek között az Egyesült Államokból, Izraelből és Európából is érkeznek utazók, hogy megismerjék Mád szépségét és gazdag zsidó történelmét, valamint felkeressék a híres szomszédos zarándokhelyeket, mint Kerestir (Bordogkeresztúr), Liska (Olaszliszka), Tosh (Nyírtass) és Iyhel (Sátoraljaújhely). Már csak azért is érdemes elutazni, hogy mélyet szippantsunk a ropogósan friss levegőből, és bepillantást nyerjünk e varázslatos borvidék panorámájába.

Maguk Flegmannék az elmúlt évtizedekben többször is visszatértek Mádra, hogy leróják kegyeletüket az ott eltemetett szeretteik előtt. Még 21 évvel ezelőtt is visszatértek, hogy megünnepeljék egyik unokájuk bár micváját, még jóval a zsinagóga felújítása előtt. Az akkor még lepusztult épület mély érzelmi jelentőséggel bírt számukra, mivel szépapjuk komoly részt vállalt a zsinagóga építésében, és a Flegmannok hat generációja mind ugyanabban az épületben tartotta a bár micváját.

Flegmannék a háború után elhagyták Mádot, és az Egyesült Államokba kerültek. Csak néhány évtizeddel később sikerült feléleszteniük a családi bortermelés hagyományát, és elkezdtek csúcsminőségű borokat készíteni Izraelben. A család kapcsolata Máddal azonban soha nem szűnt meg, és erős örökségük mélyen a szívükbe ivódott.

Május 5-én emléktáblát helyeztek el ennek a szerény háznak az udvari falán, amely Flegmann Ábraham Chájim és Száráé volt, tanúságot téve arról a gazdag történelemről és örökségről, amellyel Flegmannék hozzájárultak a városhoz és a régióhoz. Az ünnepségen részt vett többek között Tatárka József Mád polgármestere, Rozgonyi István bodrogkeresztúri polgármester, az EMIH vezető rabbija Köves Slomó, valamint Bányai Béla a Flegmann-ház jelenlegi tulajdonosa, feleségével és fiával együtt. A rendezvény végén az egyik Flegmann-leszármazott szólt a jelenlévőkhöz, aki a család nevében megköszönte mindenkinek a lehetőséget és a fogadtatást és annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan újra itt, eredeti otthonában, Mádon, a csodálatos tokaji borvidékén fognak Flegmann bort készíteni.