A mai Lengyelország területén építették meg a pontos mását annak a nagy, fából épült zsinagógának, ami Wolpa településen állt, és a II. világháború idején teljesen elpusztult.

A lengyelországi Bilgorajban építették fel újra a zsinagógát, egyfajta skanzent hoztak létre körülötte, mivel zsidók nem maradtak a környéken a holokauszt után. Az egykor virágzó zsidó közösség zsinagógája a mai a Belarusz területén állt eredetileg. Egy helyi vállalkozó ötlete volt a beruházás, amire végül nem sikerült EU-s forrásokat megmozgatni, így más privát befektetőkkel valósította meg.

Az elsőnek elkészült zsinagóga egy tér közepén áll, amit körbevesznek a házak, a tervek eredeti fényképek alapján készültek – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A tér egyik épületében egy kiállítást rendeztek be a Nobel-díjas jiddis nyelvű írónak, Isaac Bashevis Singernek, aki a gyerekkorát Bilgorajban töltötte. A zsinagógában is múzeumot rendeztek be, a belső díszítések még nem készültek el teljesen, jelenleg egy képernyőn lehet megnézni a terveket. Az eredeti belsőről nem maradtak fent képek, egy másik, hasonló zsinagóga adta a mintát. A munkákat a varsói Zsidó Történeti Intézet felügyeli.

tadeusz

A települést a régió stílusában építik meg, a már említett zsinagóga mellett lesznek benne lakások, szállások, éttermek, üzletek és még sportlétesítmények is. Később a környékre jellemző ortodox és katolikus fa templomok és egy mecset is épül, ez utóbbit a Kelet-Lengyelországban élő tatárok használták. A terület majdnem 40 hektáros.

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu