A jemeni kormány elrendelte, hogy a Jemenben lakó zsidóknak át kell térniük az iszlámra, ellenkező esetben kitoloncolják őket az országból.

Azt is hozzáfűzték, hogy a kormány többé nem védi meg őket, és senkit sem fog a Jemenben a hitükhöz ragaszkodó zsidók meggyilkolásáért felelősségre vonni.

Ma Jemenben mintegy 180 zsidó él, elsősorban a militáns hutik uralma alatt levő Szanában és Raidában, zárt egységekben. Korábban számos településen elszórva éltek, azonban a fenyegetések hatására két elszigetelt gettóba költöztette őket a kormány. Az elmúlt hetekben a legtöbb nyugati hatalom visszahívta jemeni nagykövetét, és úgy tűnik, a nagyrészt gyerekekből, illetve családos felnőttekből álló zsidó közösségnek is mennie kell. Zsidók legalább 2500 éve élnek Jemenben és különleges, egyedi kultúra és szokásrendszer jellemzi őket.

17YEMENJEWS1-articleLarge
A zárt zsidó tömb egyik kapujánál jemeni zsidó fiú játszik
Izraelben több tízezer főt számláló jemeni közösség él. Számos jemeni zsinagóga épült, melyekben szigorúan őrzik a minden más zsidó közösségtől eltérő liturgiájukat. Az újonnan megalakult Izrael Állam egyik első nagy akciója volt a „Sasok szárnyán”, más néven „Varázsszőnyeg“ művelet, melynek során mintegy 47 ezer zsidót mentettek ki repülőgéppel Jemenből, 1500-at Ádenből, illetve még ötszázat Eritreából és Dzsibutiból.

Yemeni Jewish boys read the Torah at a Hebrew school in the northwestern Yemeni town of Raida in this February 20, 2009 file photo.  REUTERS/Khaled Abdullah/Files
Így tanulnak a Jemenben lakó zsidó kisgyerekek (a kép 2009-ből származik)
A Jemenben maradt zsidók exodusa évtizedek óta tart. 2008-ban még ötszázan voltak, de rabbijuk, Mose Jichje ál-Náhári meggyilkolása után sokan elhagyták az országot. A rabbira a raidai piacon emelt fegyvert egy volt vadászpilóta, és azt követelte, hogy azonnal tegyen hitet az iszlám mellett. A rabbi erre nem volt hajlandó, mire gyilkosa agyonlőtte. 2013-ra már csak mintegy 250 zsidó élt Jemenben. Hamarosan azonban végleg megszűnik az ősi közösség.

Op_Magic_Carpet_(Yemenites)
A Sasok szárnyán hadműveletben jemeni zsidók tízezreit szállították repülőgépeken Izraelbe
Forrás: Jewishpress

Megszakítás