Az amerikai haditengerészet lazított egy fogorvos biztonsági előírásain, akinek a családja Izraelben él. Korábban nem engedélyezték neki, hogy telefonon beszéljen a rokonaival, ezért a szabályok felülvizsgálatát kérte.

Az amerikai állampolgár Gershon Pincus egy héten 400 mérföldet ingázik New york-i otthonából Saratoga Springsbe, ahol tengerészeket kezel. A közelben a haditengerészet nukleáris meghajtású tengeralattjáróinak fejlesztésén dolgoznak. Kezdetben nem engedélyezték neki, hogy telefonon beszéljen édesanyjával és testvérével. A hivatalos indoklás szerint „a külföldi kapcsolatok és érdekeltségek biztonsági kockázatokat jelenthetnek”, valamint emiatt „ki lehet téve annak, hogy idegen érdekek által nyomás alá kerüljön, vagy befolyásolva legyen”.

A doki fellebbezett és három zsidó szervezet is felszólalt az érdekében. Elfogadhatatlannak tartották, hogy a Pentagon kétségbe vonja egy amerikai zsidó lojalitását az Egyesült Államok iránt, csak azért, mert a családja Izraelben él. Arra szólították fel a kormányt, hogy vizsgálja felül a biztonsági protokollt annak érdekében, hogy ilyen esetek többet ne fordulhassanak elő.

Az eddigi tapasztalatok szerint ráadásul ezt a gyakorlatot véletlenszerűen alkalmazták. A témára specializálódott ügyvédek felhívták a figyelmet, hogy különösen indokolatlan ez az eljárás olyan személlyel szemben, akinek a családja az Egyesült Államokkal szoros szövetségben álló országban él.

A pozitív döntés után az Orthodox Union közleményben üdvözölte a fordulatot – írja a forward.com.

Kép: wikipedia