Kevesen éltek olyan izgalmas életet, mint Morris „Two-Gun” Cohen. Mintha csak egy Rejtő Jenő regényből lépett volna elő: Londonban kezdte pályafutását piti tolvajként, aztán a kínai hírszerzés főnöke lett, majd a cionista mozgalomnak szerzett fegyvereket Palesztinában.

Cohen ortodox zsidó családban született, amely a pogromok elől menekült el Lengyelországból Londonba. Bár szülei vallásosak voltak és büszkék a hagyományokra, a viktoriánus Kelet-London utcáinak világa magával ragadta a fiút. Fiatal éveiben profi bunyósként kereste kenyerét, „Fat Moisha” és Cockney Cohen” néven.

A zsebtolvaj szakmában „Harry the Gonof” (a gonof jiddisül tolvajt jelent) volt a mentora. 12 éves korában javító-nevelő intézetbe küldték 5 évre, szabadulása után Kanadába került, ahol farmokon dolgozott. A kemény munka egyfajta megtisztulást jelentett számára, de egy idő után újra kalandra vágyott, és nekivágott a Kanada vad, nyugati tájainak. Szinte mindent kipróbált: volt cirkuszi kikiáltó, nőfuttató, hamiskártyás és persze zsebtolvaj. Sokszor letartóztatták, kétszer börtönbe is került.

Az első világháborúban Morris Cohen a kanadai vasúti csapatoknál szolgált, ahol a munkája része volt a kínai munkások felügyelete, akik Kanadán keresztül kerültek az európai frontra, hogy segítsenek a vonalak helyreállításában. Itt ismerte meg alaposabban a kínai szokásokat és hagyományokat – olvasható a j-grit.com-on.

A háború után kanadai játékbarlangokban építette tovább kínai kapcsolatait. Valóságos hős lett belőle a kínaiak között, miután segítségére sietett egy étterem-tulajdonosnak, akit kiraboltak. Nem volt szokásos eset, hogy valaki a kínaiak mellé áll a közösségen kívülről. A megmentett vendéglátós nagy tisztelője volt az ismert kínai forradalmárnak Szun Jat-szen-nek. 1922-ben Cohen Kínába utazott értesülve az ottani eseményekről, a rámenős keményfiú Szun Jat-szen testőre lett, később segített a katonák kiképzésében, verekedni és lőni tanította őket, valamint fegyvereket csempészet. Tevékenysége elismeréseként főnöke ezredessé léptette elő.

Az évek során egyre több fontos barátot szerzett magának a kínai vezetők között. Ő volt a fegyverbeszerzője Wu Tien-Cseng-nek, Kanton hadurának és Sanghaj polgármesterének. A ’30-as években a kínai hírszerzés főnöke lett, amelyik akkoriban főleg a kommunisták és a japánok ellen dolgozott. Az 1937-es japán invázió idején is fegyvereket szerzett a megszállók ellen, közben a brit titkosszolgálattal is együttműködött. A japánok végül Hongkongban fogták el, 1943-ban került vissza Kanadába fogolycsere keretében.

Cohen 1948-ban már Palesztinában bukkan fel, és azt teszi, amihez ért: fegyvereket szerez a cionista mozgalomnak és segít a kiképzésben is. 1950-ben visszatért Angliába, Manchesterben telepedett le. Közvetítő szerepet vállalt a Nyugat és Kína között, jó kapcsolatokat ápolt a nacionalistákkal és a kommunistákkal is. Közben tanácsadóként dolgozott  olyan cégeknek, mint a Rolls Royce, a Vickers és a Decca Radar.

Morris Cohen 1970-ben halt meg az angliai Salfordban.

 

Kép:  jewisheastend.com

Megszakítás