Az izraeli Coral Detection Systems startup vállalkozás bemutatott egy eszközt, amely a víz alól folyamatosan „figyeli” az úszókat, és azonnal riasztást küld, amint életveszélyes helyzetet észlel.

Az eszközt Los Angelesben mutatták be egy elektronikus termékeket felsorakoztató vásáron. A gyártók azt állítják, hogy a szerkezet képes gyorsan felismerni, ha valaki elmerül, és értesíteni a mentőegységeket.

A Coral Manta fantázianevű, hatszögletű eszközt a cég a maga nemében elsőnek titulálja. Formája leginkább a nagy és lapított alakú ördögrájára emlékeztet, innen kapta részben a nevét is. Felületét napelemek borítják, ezek fedezik az energiaszükségletét. Egy úszómedence szélén elhelyezve az eszköz beépített, víz alatti videokamera segítségével monitorozza a vizet. A kamera számítógépes vizualizációs technikával, valamint mesterséges intelligencia igénybevételével figyeli a víz alatti mozgásokat.

Az eszköz a hét minden napján, napi 24 órában figyeli a vizet, és a kamera által felvett képet a mesterséges intelligencia azonnal értelmezi, elemzi, és ha valaki elmerül, vagy egyéb veszélyes szituációt érzékel a szerkezet, azonnal hangot ad ki magából, hogy a közelben levők figyelmét felhívja az áldozatra.

Az azonnali válasz létfontosságú, mivel – a cég internetes oldala szerint – gyermekeknél 4-5 perces oxigénhiány is visszafordíthatatlan agyi károsodást okozhat, a felnőtteknél ez az idő csupán 3-4 perc. A vízbefúlásos esetek legnagyobb részében az elmerülő személy nagyon gyorsan a medence aljára süllyed, pillanatokkal az után, hogy a légzés megszűnik. A Coral Mantát úgy programozták, hogy néhány másodpercen belül felismerje ezeket a helyzeteket, és azonnal egyre hangosabb figyelmeztető jelzéseket küldjön, hogy a lehető legnagyobb eséllyel lehessen megmenteni az áldozatot.

Az izraeli Vörös Dávid-csillag adatai szerint 2018 március közepe és szeptember eleje között az izraeli medencékből és strandokról kimentett 201 személy közül 51 az életét vesztette – közöttük 13 fiatal gyermek. Ha téves riasztás történik, az okostelefonra, vagy tabletre telepített alkalmazáson keresztül értesíthetik a felhasználók a céget. Amennyiben a napfény nem ad elegendő energiát a szerkezet elemeinek, a Coral Mantát néhány óra alatt hálózatról is fel lehet tölteni.

A Coral Manta földön álló, illetve besüllyesztett medencékben egyaránt használható, előnye más uszodai riasztóberendezésekkel szemben, hogy nem kell kikapcsolni akkor, amikor a medence nincs használatban, és nem kell az összes úszónak rendelkeznie vele, mint riasztó karperecek esetén. Érzékelői és világító berendezése éjjeli használatra is alkalmassá teszik.

A jelenleg majdnem 2000 dollárba kerülő Coral Mantát a cég állításai szerint több ezer, elsüllyedést szimuláló helyzetben tesztelték, sokféle medencében, gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Az eszközt kifejlesztő startup vállalatot 2015-ben alapította meg Ejál Golán és Támár Ávráhám. A cég egy 11 éves lány, Korál Seri nevét viseli, aki szavijoni otthona medencéjébe fulladt bele barátnőjével, Or Korennel együtt öt évvel ezelőtt.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás