Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálatának Weiss Manfréd Népkonyhája, amely minden nap friss meleg étellel várja a rászorulókat.  A Baross utcai konyha mellett ma már a 7. kerületi Murányi utcában is várják a vendégeket.

Bár hihetetlennek tűnik, de ez alatt az egy esztendő alatt több, mint fél millió adag ételt osztottak ki a két népkonyhán, mely a 20. század híres magyar zsidó filantrópjának nevét viseli. A menü összeállításakor figyelnek a vendégek ízlésére is – tudtuk meg a szeretetszolgálatot vezető Szilágyi Nórától – ráadásul itt a laktóz-érzékenyek is bátran ehetnek, hiszen (amellett, hogy nem szolgálnak fel sertéshúst) a tejes-húsos ételek keverésének elkerülésére semmilyen tejszármazékot nem használnak. Egy év alatt minden időjárás sajátos feladatait is megtapasztalták már, most a hőségriadó idején különösen fontos, hogy a Népkonyhára érkezőknek vizet is osszanak – teszi hozzá Szilágyi Nóra.

A Népkonyha különlegessége, hogy nem csak az enni betérő vendégeknek segítenek: a munkatársaik között is többen vannak, akik itt kaptak esélyt az újrakezdésre. „Nem csak ruhával vagy étellel lehet valakit támogatni, hanem azzal is, ha vissza tudjuk adni az önbecsülését és megmutatjuk, hogy igenis számít a társadalomban.” – hangsúlyozza Szilágyi Nóra, kiemelve, hogy az elhivatott munkatársak és önkéntesek teszik ilyen sikeressé a népkonyhát.

A segítéshez sok segítséget is kapnak – jegyzi meg a Cedek vezetője. A mostani egyéves évfordulót például adományba kapott desszerttel tudták megédesíteni a vendégeknek.  Ha ön is segíteni szeretne keresse a Szeretetszolgálatot a 0630 352 0088-as telefonszámon.

Megszakítás