Mind a kettő megosztó szerinte.

Martin Glenn, az angol futballszövetség vezérigazgatója a Dávid-csillagot is azon jelképek közé sorolta, melyek megsértik a vallási és politikai szimbólumok használatát tiltó szabályt a Nagy-Britanniában rendezett labdarúgó mérkőzéseken, “mert a Dávid-csillag vagy a horogkereszt megosztó szimbólumok”. A brit zsidó közösség felháborodásának adott hangot.

Glenn, aki a FIFA-ban is tisztséget tölt be, akkor hozta fel az otromba példát, amikor újságíróknak magyarázta, hogy miért van szükség bizonyos jelképek és szlogenek tilalmára a mérkőzések alatt.

Glenn nem sokkal később bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki: “Elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem, amikor a labdarúgó mérkőzéseken használt vallási és politikai szimbólumok tilalmára hoztam fel példákat, különös tekintettel a Dávid-csillagra, mely a zsidó nép egyik legfontosabb szimbóluma szerte a világon. Személyes beszélgetés során szeretnék elnézést kérni a zsidó közösségek vezetőitől.”

Glenn volt az a vezető, aki tavaly meggyőzte a labdarúgó mérkőzések szabályait meghatározó IFAB képviselőit, hogy az angol szurkolók megjelenhessenek a brit háborús áldozatok emlékének tiszteletét jelképező pipacsos felsőrészben, és ne sorolják ezt a szimbólumot a mérkőzéseken tiltott jelképek közé.

“Átírtuk a 4. törvénycikket, hogy a pipacsokkal ezen túl ne legyen probléma. De az olyan szimbólumokat, melyek nagymértékben megosztóak, esetleg erős vallásos üzenetet hordoznak, mint például a Dávid-csillag, a sarló-kalapács, a horogkereszt vagy akár Robert Mugabe (a volt zimbabwei diktátor) arcképe, nem akarunk látni a pólókon.” – mondta Glenn.

Simon Johnson, a zsidó szervezetek tanácsának elnöke, aki korábban maga is sportvezető volt, sértőnek és helytelennek nevezte Glenn kijelentését, és panaszt kíván benyújtani a nemzeti sportszövetséghez. “A Dávid-csillag a zsidó nép szimbóluma, mely az izraeli zászlón is megjelenik. Az izraeli sportolók és szurkolóik is természetesen ezt a szimbólumot hordják a ruházatukon. A labdarúgó szövetség hibás döntést hozott, és ízléstelen módon sorolt fel példákat” – mondta Johnson. “A Dávid-csillag jelentős zsidó vallási jelkép, mely rendkívül fontos minden zsidó számára. Egy kategóriába sorolni a horogkereszttel vagy Robert Mugabével meglehetősen sértő és kifogásolható. Hivatalos formában is a sportvezetés tudtára hozzuk a zsidó közösség felháborodását az üggyel kapcsolatban” – tette hozzá.

Yaakov Hagoel, a Cionista Világszövetség (WZO) alelnöke kifejtette, hogy Glenn megjegyzése cinikus és tapintatlan, gúnyt űz a történelemből és teljeséggel elfogadhatatlan. “Elvárható lenne egy olyan tisztséget betöltő embertől, mint Glenn, hogy képes legyen különbséget tenni a zsidó nép örök szimbóluma és a gonoszságot, illetve gyűlöletet jelképező szimbólumok között” – mondta Hagoel, és azt is hozzátette, hogy egy látogatás a Jád Vásemben vagy valamelyik egykori haláltáborban talán segítene Glenn-nek megérteni a jelképek közötti különbséget.

zsido.com

Forrás: Haaretz