Annak ellenére, hogy a kormány ígéretet tett arra, hogy megvédi a zsidó emlékhelyeket.

Egy belorussziai bíró engedélyt adott arra, hogy az egykori zsidó temető helyén luxuslakásokat építsenek. A Belorusszia keleti részén fekvő Gomel városában egy korábbi zsidó temető helyére tervezett épületegyüttes munkálatainak megakadályozása érdekében nyújtott be kérvényt az illetékes kerületi bírósághoz Yakov Goodman, egy belorusz születésű amerikai újságíró, aki a belorussziai zsidó emlékhelyek megőrzéséért küzd. A bíró azonban úgy határozott, hogy az eset nem tartozik a bíróság jogkörébe, és ezzel utat adott az építkezésnek.

A helyi hatóságok tavaly engedélyezték, hogy két, luxuslakásokat tartalmazó házat építsenek a Szozskaja utca egykori zsidó temetőjének területén. A bírósághoz benyújtott kérvény kitért azokra a munkálatokra is, melyeket egy 2015-ös engedély alapján már meg is kezdtek Mozyrban, egy másik, valaha zsidó temetőként szolgáló területen – számolt be róla a Goodman vezette Belorussziai Zsidók Világszervezete.

Goodman szerint a projektek kivitelezésének nyomán a két temetőben eltemetett zsidó maradványok a városi szemetesekben végeznék. A belorusz hatóságok ígéretet tettek az ország zsidó emlékhelyeinek, többek között temetőinek megőrzésére. Tavaly Vladimir Makai belorusz külügyminiszter és Lesley Weiss, a Külföldön Található Amerikai Örökség Megőrzésének Amerikai Bizottságának elnöke közös nyilatkozatban jelentette ki a Zsidó Világkongresszus központjában, hogy: „Mindkét fél megteszi a megfelelő lépéseket minden, a területén valaha élt nemzetiségi, vallási vagy etnikai csoport emlékhelyeinek védelme és megőrzése érdekében.”

Az aláírás Goodman szerint csupán olaj volt a tűzre, a hatóságok a korábbiaknál is hevesebben támadják a zsidó örökség emlékhelyeit. Az egyezmény aláírása előtt Goodman szervezete azzal vádolta meg a belorusz hatóságokat, hogy az elnök, Alexander Lukashenko jóváhagyásával három zsinagógát pusztítottak el, egyet Lubanban, kettőt pedig az ország fővárosában, Minszkben, emellett még legalább két zsidó temetőt is megsemmisítettek a gomelin és a mozyrin kívül.

A helyi aktivisták félnek vitába bocsátkozni a bírósági határozattal, magyarázta Goodman, akit aktivista munkájáért 2004-ben le is tartóztattak. „Lukashenko idejében a zsidó örökség helyrehozhatatlan károkat szenvedett.” Goodman valószínűleg fellebbezni fog a mostani határozat ellen.

A gomeli munkálatokkal kapcsolatban a város illetékesei kijelentették, hogy nem rendelkeznek információval a területen valaha volt zsidó temetőről. Ezt az álláspontot azonban történészek több ízben cáfolták, többek közt Jevgenyij Malikov, aki az év első felében egy jelentésben azt írta, hogy a tervezett építkezés a belorusz törvények értelmében is „szigorúan tilos”. Mind ő, mind pedig Goodman azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy diszkriminatív módon viselkednek a zsidó örökséggel kapcsolatban, míg a hasonló, keresztény emlékhelyek vonatkozásában sokkal érzékenyebben járnak el.

Egy ettől elkülönülő esetben – az elmúlt héten – még nem azonosított személyek 24 sírkövet rongáltak meg egy ukrajnai zsidó temetőben.

Eduard Dolinsky, a Zsidó Temetői Bizottság igazgatója szerint az ukrajnai eset az ország nyugati részén, Svaliava temetőjében történt. Az esetet jelentették a rendőrségnek, gyanúsítottról egyelőre nem tudnak.

A hónap elején egy építkezés során tömegsírt fedeztek fel Ivano-Frankivsk városában, Ukrajnában. A helybeliek kezdetben nem foglalkoztak ezzel, hiszen úgy gondolták, hogy a csontok a közeli temetőben eltemetett zsidóktól származnak, ám az építkezést nem sokkal később leállították, mivel arra a következtetésre jutottak, hogy a kommunista hatóságok által likvidált nem-zsidók csontjai lehetnek.

Forrás: Arutz7