93 millió mérföldes közelítés – írja a TOI. Az autodidakta csillagász rendkívüli time-lapse fényképeket készített a Napról, testközelbe hozva annak fortyogó forróságát. Dávid (Deddy) Dájág Izraelben, a tengerparti Netánjá városában él. Félperces videói tüzes betekintést adnak az egyszerű ember számára is Földünk melegét adó, óriási csillag életébe. A 39 éves férfi csillagok fényképezésével foglalkozik. Nem ő a világon az első, aki lefotózta a Napot, de az elsők között van, akik ilyen szögből és ilyen mélységben teszik ezt meg. A Napot már másfél évszázada fényképezik, de time-lapse felvétel most készült róla ilyen közelségből először.

A Negev-sivatagban lévő megfigyelőállomáson társai azt mondták Dájágnak, hogy a Napot nem lehet lefényképezni. Ő úgy döntött, megmutatja: mégis lehet. Teleszkópjának jobb megismerésével, a fény és sebesség pontos beállításával sikerült meggyőznie a kételkedőket. „Minden attól függ, hogy mennyi fény jut be a távcső szűrőjébe” – mondta. A megfelelő felszerelés és szükséges szűrők hiánya tönkreteheti a lencséket és rongálhatja a szemet, ám a különféle berendezések nem elérhetetlenek az érdeklődők számára. A férfi hosszú távcsövet és jól megválasztott szűrőket alkalmaz a lehető legjobb felbontás elérése érdekében. Dájág első felvételei a Napról 2021 januárjából két hatalmas napfoltot mutattak félperces time-lapse fotókon. Elsősorban reggel fényképez, amikor a Nap aktívabb, több napfolt és érdekesebb textúra látható.

„Az emberek fotózzák a Napot… Azt akartam tudni, hogy lehet-e ezt másként csinálni…. Majdnem leestem a székről, amikor megláttam a filamentumokat és a napfoltokat. És azt, hogy a távcső képes befogadni ezeket.”

Dájág gyerekkorában szeretett bele a távcsövekbe és a csillagászatba, egy, a nagyapjától kapott könyv segítségével. „Legalább harmincszor elolvastam” – emlékszik vissza a férfi, aki akkoriban még nem tudta összerakni élete első távcsövét, mert a szükséges kellékek nem voltak elérhetőek Izraelben. A speciális tanfolyamokat a családi kassza nem bírta el, így Dájág csak szabad szemmel nézte éjjelente a csillagokat és próbálta meg elképzelni az életüket. Végül a gimnáziuma segített a távcső elkészítéséhez szükséges lencse megvásárlásában. A tinédzser fiú a szobájából próbálta meg felfedezni vele a világegyetemet. „Nagyon meghatott” – mondta. Dájág minden tudományágat kedvelt, legyen az biológia, kémia vagy fizika, ám az iskolai órákra nem szívesen járt be. Katonai szolgálatát követően – egyetemi diploma híján – különféle strat-up cégeknél dolgozott és már annyit keresett, hogy megvásárolhassa élete első valódi teleszkópját. Mára egész gyűjteménye van ezekből, és a távcsövek szépen sorakoznak netanjai otthona polcain. A lakásban zenei stúdió és iroda is található. „A zene érzelmileg segít az összpontosításban” – mondja a férfi, aki – talán nem meglepő – autodidakta módon tanult meg még a középiskolában gitározni és dobolni. Továbbra is a tech-világban dolgozik, két progresszív rockzenekarban játszik és havonta egyszer elvonul a sivatagba napelemekkel felszerelt kisteherautójával. A napelemek szolgáltatják a csillagászati szerkezetekhez az energiát.

A férfi arról álmodik, hogy fizikából szerez diplomát, elrepül egy csillagra és egyedül él a Marson. Ha pedig esetleg Elon Musk rakétagyártó cége, a SpaceX ajánlana neki munkát, gondolkodás nélkül képes lenne elhagyni Netánját. „Egy másodperc alatt megtenném” – mondta a férfi.