A palesztin biztonsági erők a Hámász több mint 100 tagját tartóztatták le egy egynapos akció során Ciszjordániában. Ez volt a legnagyobb ilyen rajtaütés 2007 óta.

Adnan Al-Dmairi a Palesztin Hatóság szóvivője elmondta, hogy a Hámász emberei valami nagyon rossz dologra készültek, de egészen konkrét vádakat nem közölt. A jelenlegi erőviszonyok szerint a Hámász ellenőrzi a Gázai övezetet, a Palesztin Hatóság, élén a Mahmúd Abbász-al, pedig Ciszjordániát – emlékeztet a jpost.com.

A szóvivő annyit azért elmondott: „Az elfogott aktivistákat kihallgatják, és bíróság elő állítják őket a palesztin belső biztonság és stabilitás elleni akciók vádjával, miután megpróbáltak katonai konfliktust gerjeszteni és ezzel megsemmisíteni a területet”.

A Hámász illetékese megerősítette, hogy 108 tagjukat fogták el több helyszínen. Azt állítják, hogy az akció politikailag motivált volt és a Palesztin Hatóság Izraellel együttműködve hajtotta végre. A szervezet hangsúlyozza, hogy a történtek nem törik meg őket és követelik a foglyok azonnali szabadon bocsátását.

Egy izraeli katonai szóvivő az eset kapcsán annyit mondott, hogy nekik nincs információjuk ezekről a letartóztatásokról. Az izraeli biztonsági erők az elmúlt hónapokban nagyjából 40 Hámász-aktivistát tartóztattak le Ciszjordániában, azzal vádolva őket, hogy Izrael elleni támadásokra készültek.

Forrás: jpost.com

Megszakítás