Ukrán nacionalisták szétverték azokat a sátrakat, amiket haszid zsidók állítottak Umanban, a Ros Hásáná alkalmából ezrével érkező zarándokoknak. A rendőrség nem avatkozott közbe, hatalmas a kár.

A városi zsidó egyesület vezetője elmondta, hogy direkt szombaton támadtak, amikor a közösség a legkevésbé képes reagálni. Kidöntötték a kerítést és a lámpaoszlopokat, leverték a biztonsági kamerákat – meséli Eliezer Kirshboim hozzátéve, hogy ez most komolyan hátráltatja őket abban, hogy rendesen felkészüljenek az ünnepre. Becslése szerint a kár a félmillió dollárt is eléri. Szemtanúk szerint a rendőrök nem avatkoztak közbe – erről írnak a helyi lapok.

A kommunizmus bukása után újra hagyomány lett, hogy zsidók ezrei töltik az újévet a városban, ellátogatva a Breslov mozgalom alapítójának, Nachman rabbi sírjához is. A helyiek nem nézik jó szemmel a zömében Izraelből érkező zsidókat, a rendőrség kordonokkal veszi őket körbe. Eliezer Kirshboim beszámolója szerint a város „kinevezett” polgármestere a nacionalista Svoboda párt tagja – olvasható a jta.org-on.

A jobboldali aktivisták rendszeresen zaklatják a haszid közösség tagjait, hogy ezzel politikai tőkét kovácsoljanak maguknak, Kirshboim szerint ez már része az októberi választás kampánynak

 

Kép: timesofisrael.com

 

Megszakítás