Becslések szerint évente hatmilliárd cigarettacsikk kerül Izrael földjére – derül ki a Rákellenes Szövetség (AWC) által a keddi Dohányzásmentes Világnap előtt megosztott új adatokból – írja a Neokohn.

A dohányzásmentes világnapot minden évben május 31-én tartják. Ezen a napon tájékoztatják a nyilvánosságot a dohányzás veszélyeiről, a dohányipari vállalatok üzleti gyakorlatáról, valamint arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet mit tesz a dohányzás elleni küzdelem érdekében világszerte.

A WHO 1987-ben hozta létre a Dohányzásmentes Világnapot, hogy felhívja a figyelmet a dohányjárványnak nevezett jelenségre és azokra a megelőzhető betegségekre és halálesetekre, amelyekért a dohányzás felelős.

Az idei esemény témája a „Dohány: veszély a környezetünkre”. A napot Izraelben az AWC jelöli meg, amely a WHO nemzetközi kampányával párhuzamosan új adatokat tett közzé a dohányzás környezeti hatásairól.

Amellett, hogy a dohányzás károsítja a dohányosok és a környezetükben élők egészségét, a dohányipar súlyosan károsítja a környezetet is

– mondta Moshe Bar-Haim, az AWC vezérigazgatója.

„A dohányipar világszerte emberek millióinak egészségét károsítja, és felelős a bolygó károsításáért és szennyezéséért is”

– tette hozzá.

Globális becslések szerint a dohányipar évente 22 milliárd liter víz elpazarlásáért, 84 millió tonna szén-dioxid légkörbe juttatásáért és nagyjából 600 millió fa kivágásáért felelős.

Ezen túlmenően a dohányipar évente mintegy 350 000 hektár mezőgazdasági területet semmisít meg – közölte az AWC -, beleértve 20 000 hektár erdőterületet is.

A dohány által a környezetnek okozott károk a termelési folyamat után sem érnek véget. Becslések szerint

évente 4,5 billió cigarettacsikk kerül a földre világszerte.

Ezekből a csikkekből mintegy 800 millió tonna mérgező hulladék keletkezik, amely aztán beszivárog a talajba és a vízrendszerekbe, és szennyezi azokat. Mivel a cigaretták lebomlása körülbelül 15 évig tart, a hulladék felhalmozódik, és folyamatosan szennyezi a környezetet.

Nemcsak a cigaretta károsítja a környezetet, hanem az e-cigaretta is, amelyet a hagyományos cigaretta biztonságosabb alternatívájaként forgalmaznak.

A környezetkárosítás szempontjából azonban nem jelentenek előrelépést, mivel számos nem újrahasznosítható összetevőből állnak, amelyek lebomlásuk során káros vegyi anyagokat bocsátanak ki a környezetbe.

Bár az idei Dohányzásmentes Világnap témája a környezetvédelmi szempont, természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos és az e-cigaretta dohányzásának egészségügyi kockázataira.

Az AWC szerint Izraelben évente körülbelül 8000 ember hal meg dohányzással összefüggő okok miatt.

A WHO statisztikái azt mutatják, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek száma világszerte évente körülbelül nyolcmillió. Izraelben a dohányzással összefüggő halálesetek mintegy 10%-át nem a közvetlen dohányzás, hanem a passzív dohányzásnak való tartós kitettség okozza.

A kutatások szerint a dohányosok gyermekei számára súlyos károkat okozhat a passzív dohányzás. Az AWC szerint a dohányosok gyermekei más gyermekeknél nagyobb kockázatnak vannak kitéve, amikor légzőszervi betegségek, például tüdőgyulladás és hörghurut kialakulásáról van szó, és az asztma és a fülgyulladás kockázata is megnő.

A passzív dohányzás hatása ezekre a gyermekekre olyan súlyos lehet, hogy egyeseknél tartós köhögés alakulhat ki, és maradandó károkat okozhat a szív- és érrendszerben. A szervezetet ért károk a gyermekkoron túl is megmaradnak, és élethosszig tartó egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Bar-Haim elmondta:

„Biztosítani kell a dohányzási tilalomról szóló törvény hatékony és erőteljes végrehajtását a nyilvános helyeken, hogy hatékonyan megvédjük a lakosság nagy többségének – akik nem dohányoznak – egészségét a kényszermegszívás ártalmainak való kitettségtől”.

A dohányzásról leszokást segítő Smoke Free Israel szervezet által a Dohányzásmentes Világnap előtt közzétett jelentés szerint

az izraeli lakosság 35%-a dohányzik jelenleg vagy dohányzott korábban.

Majdnem minden negyedik 15-17 éves tizenéves (22,6%) azt állította, hogy az elmúlt egy évben dohányzott, és az alkalmak száma a napi többszöri alkalomtól a néhány alkalomig terjedt. Ez a szám a 18-19 éves tizenévesek körében 35,2%-ra, a 20-24 évesek körében pedig 45%-ra emelkedik.

A jelentés adatai azt mutatják, hogy a 15-17 éves korú dohányosok száma tovább emelkedik Izraelben, már a harmadik egymást követő évben, és 2021-ben 6,22% lesz, szemben a 2019-es 5,15%-kal. A tizenévesek fele számolt be arról, hogy a dohányzással való első találkozásuk során kipróbálták a cigarettát, és sokan állították, hogy az e-cigaretta volt az első dohányzó termék, amelyet kipróbáltak.

Bár a dohányzó tizenévesek száma összességében emelkedik Izraelben, a COVID-19 járvány idején rövid időre visszaesett, mielőtt ismét meredeken emelkedett volna. A dohányzó tinédzserek számának csökkenése a világjárvány idején három okra vezethető vissza:

  1. A különböző dohányzási termékekhez való hozzáférés és azok elérhetőségének csökkenése;
  2. a fokozott szülői felügyelet a zárlat alatt; és
  3. a társadalmi távolságtartás és a társak által gyakorolt nyomás csökkenése.

Az ACW vezérigazgatója, Bar-Haim Bar-Haim az izraeli tizenévesek dohányzására vonatkozó statisztikákat kommentálva kijelentette:

„Annak érdekében, hogy Izraelben jelentősen csökkenjen a dohányzási arány, és hogy megvédjük a tizenéveseket a dohányzás megkezdésétől, jelentősen meg kell emelni a dohányzásra alkalmas termékek árát – ez a leghatékonyabb stratégia a tizenévesek dohányzásának visszaszorítására.”

Fotó: Pawel Czerwinski on Unsplash

Megszakítás