A hatóságok a sikeres támadás módszere és kifinomultsága alapján úgy vélik, nem egy másik állam, hanem egy hackercsoport állhat a háttérben.

A számítógépes irányító rendszerbe való behatolással crackerek szeptember elején kétszer is megzavarták a forgalmat a Haifa melletti közúti alagutaknál – tudta meg nevüket nem vállaló biztonsági szakértőktől az AP hírügynökség.

A Carmel alagutakat szeptember 8-án és 9-én is lezárták, a hivatalos indoklás szerint technikai hiba miatt. Az AP riportja szerint valójában az történt, hogy ismeretlenek kártékony kódot, trójait juttattak be a biztonsági kamerák rendszerébe. Az első leállás 20 percig tartott, valószínűleg ez volt a próba, mivel a második támadást a reggeli csúcs idejére időzítették, és ez már nyolc órán át bénította meg a közlekedést.

Az egymással szemben álló közel-keleti országok az utóbbi időben egyre többször vádolják egymást a kiberháború kiterjesztésével, és valószínűleg az alagutakat ért támadás volt a közvetlen oka, hogy Izrael vezérkari főnöke nemrég arra figyelmeztetett, hogy roppant komoly következményei lehetnek az infrastruktúrát ért kibertámadásoknak. Az ország egyébként már eddig is sokat költött a védekezésre, és talán ennek is köszönhető, hogy a támadások eddig még nem okoztak nagy károkat.

AP

Megszakítás