Több száz diák ismerkedhet meg a zsidóság intézményeivel Budapesten a Madách Imre Gimnázium és a Bét Menáchem Iskola közös projektjének keretében. A program során a gyerekek bejárhatják az egykori gettó színtereit, hogy jobban megértsék a háború előtti zsidóság életét.

A múlt héten elindított program egyedülálló lehetőséget ad a középiskolás diákoknak, hogy történelmi helyszínen ismerkedhessenek meg a zsidóság életével. A vezetett séta során bejárják az egykori budapesti gettót, és olyan helyszíneket tekinthetnek meg, amelyekről sokszor még a környéken lakók sem tudnak.

A program koordinátora, Szilánk Zsuzsa kérdésünkre elmondta, az első séta minden várakozáson felül sikeres volt. „Hihetetlenül érdeklődőek voltak a gyerekek. Látszott, hogy jól ismerik a történelmi eseményeket. Leginkább a zsidó szokások érdekelték őket, rengeteget kérdeztek, nagyon jó meglátásaik voltak.”

A tanév hátralévő részében az iskola minden diákja részt vesz majd ezen a programon, amit a Holokauszt 70. évfordulója alkalmából hirdettek meg. „Tradíció, vallás, emlék mind együtt élnek a II. világháborúban kijelölt gettó területén, az itt élt emberek szelleme adja át a mai ember számára az akkor megélt borzalmakat. Erről szeretnénk minden érdeklődőnek egy túra alkalmával betekintést nyújtani… E túra folyamán szeretnénk bemutatni a budapesti zsidóság múltját, és körbevezetjük a kedves gettótúránk után érdeklődő, leginkább VII. kerületi diákokat, hogy megmutassuk nekik az emlékművek, falak, romos épületek mögött létező igazi „jiddiskeitot”, a közösség élettel teli jelenét.” – áll a program ismertetőjében.

Megszakítás