Efrajim Zalmanovics, izraeli rabbi a rohamosan terjedő cukorbetegség ellen lépett fel, amikor rabbinikus döntésében a zsinagógai cukorkadobálás beszüntetésére szólított fel. Szokás ugyanis, hogy különböző jeles alkalmakkor, péládul bár micván, esküvő előtt vagy újszülött névadásakor cukorkát szórnak az ünneplők közé. Zalmanovics rabbi szerint sok más egyéb mellett ez a szokás is okolható azért, hogy Izraelben drámaian növekszik a cukorbetegek száma. 

Évente 300 ezerrel növekszik a diabéteszesek száma Izraelben: a betegség szövődményei naponta hét ember halálát okozzák az országban. Különösen veszélyeztetett csoportot képeznek az a nagyon vallásos közösségek, hiszen felmérések szerint 16 százalékuk cukorbeteg.

Zalmanovics rabbi ezzel a trenddel szeretné felvenni a harcot, amikor a cukorkadobálás ellen lépett fel. Véleménye szerint ugyanis az a szokás, hogy minden fontos eseményen elárasztják a gyerekeket nyalánkságokkal, nagyon egészségtelen és nagyban növeli a cukorbetegség kockázatát.

Rabbinikus állásfoglalásának megjelenését novemberre, a nemzetközi diabétesz hónapra időzítette. A HaJom – Izraeli Fórum az Egészséges Életért című újságban publikált írásában azt is megemlíti, hogy eredetileg a Talmudi időkben egészséges nassolnivalókat, például olajos magvakkal dobáltak. Ennek alapján azt javasolja, hogy cukormentes finomságokkal váltsák ki az ünnepségeken megszokott cukorkaesőt – így segítve a kettes típusú diabétesz megelőzését.

Megszakítás