Újonnan előkerült, megrázó fotókat közölt a VINnews amerikai ortodox hírportál. A képek a rideg és a megrendítő valóságot mutatják be a holokauszt egy alig dokumentált időszakából, a lengyelországi zsidók náci megszállás utáni hétköznapjaiból.

Az eddig még a nyilvánosság elé nem került képeket 1941–1942 között készítette egy huszonkét éves Wehrmacht katona a lengyelországi Lublinban, melyeket most, a katona unokájának jóvoltából egy galériában fogják bemutatni.

A katona fotóin a lublini zsidók utolsó napjait dokumentálta, mielőtt még a haláltáborokban, a gázkamrákban pusztították volna el őket.

A nácik itt, több mint fél évezredes virágzó zsidó életet pusztítottak el. Az 1941 márciusában körbezárt lublini gettó az egyik első volt, ahonnét az embereket a szinte biztos halálba deportálták.

Lublin neve összefonódott a zsidó történelemmel, a Lengyel Királyság idején a várost sokan Jeruzsálemként emlegették. Ismert a gazdag zsidó örökségéről, hogy már a 16. században az első héberbetűs imakönyveket itt nyomtatták ki. A város fényét tovább emelte a „Lublini Látó”, vagyis Jáákov Jicchák háLévi Horowitz (1745–1815) haszid rabbi munkássága. De a város sokaknak ismerős lehet a Nobel-díjas író, Isaac Bashevis Singer A lublini mágus című regényéből is.

A szívfacsaró képeket Andreas Rump, Wehrmacht katona unokája fedezte fel újból egy cipősdobozba rejtve. Rump a helyi médiának azt mondta, hogy nem tudja, hogy nagyapja milyen célból készítette ezeket a fotókat, melyek egyébként ugyanabban a dobozban voltak, ahol a családi képeiket tartották. A gettó áldozatainak képe így a Rump család esküvői, elsőáldozói, karácsonyi és egyéb privát fényképei közé voltak keverve.

„Valóságos káosz volt a képek között. Amikor gyermekként családi fotókat nézegettem, már akkor is láttam ezeket a háborús képeket.”

– mondta a katona unokája.

A további fotókat itt érheti el.