A vita folytatódik: nukleáris szakértők mellette, az amerikai szenátus külügyi bizottságának jelenlegi republikánus és volt demokrata elnöke viszont az iráni megállapodás ellen foglalt állást.

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e a megállapodást. Az addig hátralévő hetekben a kongresszusi jóváhagyás ellenzői és támogatói egyaránt igyekeznek csúcsra járatni lobbista tevékenységüket.

A washingtoni központú Fegyverzetkorlátozási Egyesület 75 szakértője szerint a „hatok”, illetve Irán által megkötött alku „hozzájárulás a nukleáris fegyverek elterjedése elleni nemzetközi erőfeszítésekhez”, csökkenteni fogja a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyét, valamint elejét veszi egy, az iráni atomprogram miatti, végzetes katonai konfliktusnak.

Az aláírók között van Hans Blix, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) volt igazgatója, Morton Halperin, három amerikai elnök külpolitikájának veterán diplomatája és Thomas Pickering, aki egyebek között az ENSZ-ben és Izraelben is képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat.

Bob Crocker (képünkön), a szenátus külügyi bizottságának elnöke a The Washington Postban megjelentetett állásfoglalásában ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a megállapodás nem akadályozza meg Iránt nukleáris fegyver kifejlesztésében, egyúttal a szankciók által befagyasztott dollármilliárdok feloldásával erősíti a terrorizmust támogató iszlám köztársaságot.

Crocker hivatali elődje, a demokrata Robert Menendez szenátor közölte: a megállapodás és szükség esetén az elnöki vétó ellen fog szavazni, mert a bécsi megállapodás szerinte árt az amerikai nemzetbiztonságnak. Charles Schumer után ő a szövetségi felsőház második kormánypárti tagja, aki szembefordult a kormányzat álláspontjával.

Eddig egyébként egyetlen republikánus honatya sem biztosította támogatásáról az alkut, amely az iráni nukleáris program korlátozását a nemzetközi szankciók enyhítésével honorálja. Ez azért lényeges, mert a kongresszus mindkét házában ők vannak többségben, ezért biztosra vehető, hogy meg fogják szavazni a megállapodást elvető határozatot.

Az viszont még kétséges, hogy lesz-e elegendő voksuk ahhoz is, hogy felülírják az erre az estre kilátásba helyezett elnöki vétót. Ehhez mind a szenátusban, mind a képviselőházban kétharmados többségre lenne szükség.

Obama elnöknek a szenátusban 34, a képviselőházban pedig 145 demokrata szavazatra van szüksége a vétó fenntartásához. Szakértők számításai szerint ennyire legalább a törvényhozás egyik kamarájában jó eséllyel számíthat. Kedden Jack Reed és Sheldon Whitehouse demokrata szenátorok jelezték, hogy szavazatukkal támogatni fogja a megállapodást, így a felsőházban 23-ra nőtt a megállapodás-párti tábor.

MTI

Megszakítás