Az elmúlt napok politikai fejleményei azt mutatják, hogy az amerikai törvényhozáson biztosan át fog menni az iráni nukleáris megállapodás. Washington ezért most igyekszik megnyugtatni térségbeli szövetségeseit azzal, hogy fokozza a védelmi együttműködést.

A Reuters beszámolója szerint James Syring altengernagy az Egyesült  Államok Rakétavédelmi Ügynökségének igazgatója közölte, hogy hamarosan aláírnak egy szerződést Izraellel arról, hogy a jövőben is közösen fejlesztik a Dávid parittyája elnevezésű légvédelmi rendszert. Az amerikaiak már eddig is 3 milliárd dollárt tettek bele a programba, annak 2001-es indulása óta.

A középes hatótávolságú rendszert egy izraeli és egy amerikai cég fejleszti – írja összeállításában a timesofisrael.com. Az izraeli hadsereg több sikeres tesztet is végrehajtott még áprilisban, és folyamatosan zajlik a kezelőszemélyzet kiképzése. Várhatóan jövőre áll hadrendbe az új légvédelmi pajzs. Az Egyesült Államok a térségbeli arab szövetségeseinek is hasonló támogatást ígért.

Csütörtökön meggátolták az iráni megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését az ügyrendi szavazáson az amerikai szenátus demokrata tagjai. Ezzel a demokrata honatyák biztosították, hogy az elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a hatok, valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött alku, megakadályozva, hogy a republikánusok elkaszálhassák azt.

Kép: worlddefencenews.blogspot.hu

 

Megszakítás